Paprika
Je lichaam
Deze week
-
Nieuwe skills
Oefenen met ademen, slikken, zuigen en natuurlijk blijven groeien ook… Je baby heeft het er maar druk mee.
-
Schopje of rommelende darmen?
Heb jij je kindje al voelen schoppen? De kans is groot dat je rond deze week voor het eerst een schopje voelt.
-
Duidelijke buik
Je buik begint nu waarschijnlijk duidelijk te groeien. Zorgt dit voor rugpijn? Probeer dan goed op je houding te letten.
Je baby is zo groot als een..
Paprika
200 gram
Gewicht13,5 cm
LengteJe baby bij 18 weken zwanger
Wees maar niet bang dat je baby zich verveelt in de baarmoeder. Het is al een echte druktemaker bij 18 weken zwangerschap. Je kleine traint namelijk keihard voor het moment van de geboorte. Er wordt geoefend met ademen, zuigen en slikken. Allemaal skills die je baby nodig heeft om straks te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Dacht je dat zwanger zijn vermoeiend was? Het leven van een foetus is ook aardig uitputtend. Een mensje worden is niet niks! Het is dus niet zo gek dat je kleine af en toe gaapt. Met een beetje geluk kan je dit zelfs zien tijdens een pretecho.
Als je 18 weken zwanger bent, gebeurt er van alles in het lichaam van je baby. De lever gaat nu gal aanmaken. Dit geeft de poep van je baby een donkergroene kleur. Die eerste poep van je kind is erg plakkerig, wat het verschonen van de eerste luiers niet altijd even makkelijk maakt. Ben je van een meisje in verwachting? Dan heeft je foetus nu al miljoenen eicellen in de eierstokken. De meeste hiervan sterven voor de geboorte af. Bij de geboorte zijn er nog 1 tot 2 miljoen eitjes over. Deze draagt ze een groot deel van haar leven met zich mee. Een deel van jouw toekomstige kleinkind zit nu dus al in jouw buik!
Echt aandacht voor je kleine
Ieder moment van aandacht versterkt jouw band met je kindje. Verzorgingsmomenten zijn hier extra geschikt voor. Verwen je baby met de zachte verzorging van Zwitsal en heb weer even écht aandacht voor elkaar.
Jij bij 18 weken zwangerschap
Was dat je baby die bewoog of waren het toch gewoon je darmen? De kans is groot dat je rond 18 weken zwangerschap voor het eerst (bewust) een schopje van je baby voelt. Als je eerder zwanger bent geweest, merk je het misschien al eerder. Het voelt nu nog alsof je baby je zacht aan de binnenkant van je buik aait. Geniet daar nog maar even van. Aan het einde van de zwangerschap heb je soms het idee dat je kindje aan het kickboksen is. Heb jij nog niks gevoeld? Nog even geduld: de meeste vrouwen voelen het eerste schopje tussen 16 en 20 weken.
Je bent misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat kilo’s bent aangekomen of dat je zwanger bent. Op je buik staat nog net niet geschreven: Hallo, ik ben zwanger! In je kledingkast is ondertussen de meeste kleding vervangen door positiekleding. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu ongeveer even groot is als een meloen. Door je groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug trekt naar voren, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Ook worden je gewrichten in deze periode soepeler. Je kan door deze veranderingen last krijgen van rugpijn. Probeer goed op je houding te letten, dat scheelt al veel. Ontdek meer tips tegen rugpijn >>
Je buik bij 18 weken zwanger
Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 18 weken zwanger >>
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 18 weken zwanger
Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je je kind erkennen bij het gemeentehuis. Zo ontstaat er een juridische band tussen jou en je kind. Je kan hier al tijdens de zwangerschap een afspraak voor maken. Bij de erkenning geef je ook aan welke achternaam je kind krijgt.
Wist je dat je na de erkenning volgens de wet nog geen beslissingen mag nemen over de opvoeding en verzorging van je kind? Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Ben je wel getrouwd of geregistreerd partner? Dan hoeft dit niet, je hebt dan automatisch ouderlijk gezag.
To do
- Denk erover na of je thuis of in het ziekenhuis wil bevallen.
- Ontdek wat je van een bevalling in een geboortehuis kan verwachten.
- Verdiep je alvast in de verschillende soorten pijnbestrijding.
Zwangerschapssymptomen
Zwangerschapsmasker
Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken. Dit kan zorgen voor bruine vlekken, ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Probeer daarom uit de zon te blijven en smeer met een hoge factor (het liefst factor 50).
Slapeloosheid
Je moet telkens plassen, kan je draai niet vinden of je ligt te piekeren… Grote kans dat je ’s nachts regelmatig wakker ligt. Heb jij last van gebroken nachten? Ontdek tips tegen slapeloze nachten >>
Bloedneus
Heb je plotseling vaker een bloedneus? Dat kan best schrikken zijn, maar heeft een reden. De slijmvliezen in je neus zijn nu beter doorbloed. Hierdoor is de druk in de bloedvaten hoger. Dit maakt de kans op een bloedneus groter. Een luchtbevochtiger in huis zetten kan helpen.
Schimmelinfectie
Door zwangerschapshormonen is de zuurgraad in je vagina lager. Hierdoor krijg je gemakkelijker een schimmelinfectie groter. Zo’n infectie is niet ernstig, maar kan wel erg vervelend zijn. Zo kan je de kans op een schimmelinfectie kleiner maken >>
Brandend maagzuur
Burp. Last van zure oprispingen? Je bent niet de enige. De meeste zwangere vrouwen hebben er last van. Vaak helpt het om kleinere hoeveelheden te eten, verspreid over de dag. Ook veel water drinken kan helpen tegen brandend maagzuur.
Bandenpijn
Bandenpijn zorgt voor een zeurende of soms stekende pijn rondom je schaambot. De oorzaak is je groeiende baarmoeder. De banden waarmee je baarmoeder aan je bekken vastzit rekken namelijk uit. Deze tips tegen bandenpijn kunnen helpen >>
Zwanger zijn is...
Het hele jaar door op zoek zijn naar pepernoten