Moeder legt baby te slapen in ledikant

Goed slapen is heel belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Tegelijkertijd is dit voor veel ouders een bron van zorgen, want hoe laat je je baby veilig achter in bed? Kies je voor een ledikant of wieg? Waar kan je op letten bij de aanschaf? En hoe maak je een babybed veilig op? Deze tips helpen je op weg!

Ledikant of wieg?

Een ledikant is het meest veilige babybed voor je kindje, omdat de zijwanden uit spijlen bestaan en dus open zijn. Hierdoor komt je kindje niet in ademnood als hij tijdens het draaien met zijn mond en neus tegen de zijkant komt te liggen. Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is.

Ook een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Hierna wordt je kleine beweeglijker en kan tijdens het omrollen tegen de vaak dichte zijkant terecht komen. Dit zou verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.

Een wiegje is wel makkelijk om je baby in het begin lekker dichtbij je te houden. Het is namelijk licht, compact en daarom makkelijk verplaatsbaar. Ideaal dus om naast het ouderlijk bed te zetten.


Heerlijk en veilig slapen in een stijlvolle ledikant

Weet jij al of je voor een wieg of een ledikant kiest? Wat je ook doet, bij Petite Amélie vind je altijd een fijne inrichting voor je babykamer. Zoals deze mooie ledikant, verkrijgbaar in drie kleuren, en eenvoudig in elkaar te zetten en te combineren. Maak hem compleet met de bijpassende lade, voor extra opbergruimte!

Bekijk ledikantjes

Kooptips voor een ledikant

Wil je een ledikant kopen, let dan op de volgende dingen voor de optimale veiligheid van je baby:

  • Afmeting. Voor genoeg beweegruimte moet het ledikant minstens 55 cm breed zijn, en heeft het een speling van tenminste 20 cm in de lengte nodig. Dit gemeten vanaf het hoofdje van je kindje.
  • Afwerking. De afwerking moet splintervrij en glad zijn, zodat je kindje zich niet kan bezeren. Verder moeten de onderdelen stevig met elkaar verbonden zijn, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Uitstekende (knopvormige) delen worden afgeraden, omdat je kind hieraan kan blijven haken.
  • Bodem. Voor de beste ventilatie is een lattenbodem het meest geschikt. Hierdoor raakt je baby niet oververhit tijdens het slapen. Daarnaast moet de bodem verstelbaar zijn, zodat jij in het begin niet te diep hoeft te bukken en je kindje er later niet uitvalt als hij groter is. In de laagste stand moeten de zijwanden minimaal 55 cm hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras. In de hoogste stand moet deze afstand nog minimaal 20 cm zijn.
  • Matras. Het is belangrijk dat het matras goed in het bedje past. De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag maximaal een vinger breed zijn. Daarnaast moet het matras plat liggen en mag het niet opkrullen. Hiermee voorkom je dat het omklapt en dat je baby er onder terecht komt. De dikte van het matras maakt niet uit, het mag alleen niet te zacht zijn. Je baby kan er dan in wegzakken met zijn gezicht, wat verstikkingsgevaar kan opleveren.
  • Bekleding. Gebruik een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag en een honingraatstructuur hier bovenop. Gebruik liever geen zeiltje, want dit kan leiden tot oververhitting en belemmert de ademhaling van je baby. Hiernaast moet alle bekleding goed vast zitten, strak gespannen zijn en niet van kussenachtig materiaal zijn gemaakt.
  • Zijwanden. De zijwanden zijn vanaf de bedbodem minimaal 60 cm hoog.
  • Spijlen. Tussen de spijlen moet een afstand van 4,5 tot 6,5 cm zitten. Daarnaast moeten de spijlen doorlopen tot de bodem. Hierdoor kan je kindje zich niet bezeren door tussen de spijlen door te glijden of uit het bed te vallen.

Kooptips voor een wieg

Als je een wiegje wil kopen, let dan op de volgende dingen:

  • Structuur. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een wieg met spijlen of open geweven structuur, met een afstand ertussen van 4,5 tot 6,5 cm.
  • Afmetingen. Een wiegje moet minimaal 27,5 cm diep zijn en mag hooguit 90 cm lang zijn.
  • Bodem. De bedbodem moet vlak en stevig zijn, zodat hij niet doorzakt. Daarnaast moet hij goed ventileren, zodat je kleine niet oververhit raakt. Bovendien wordt zijn ademhaling zo minder belemmert als hij met zijn gezichtje tegen het matras ligt.
  • Matras. Het is belangrijk dat het matras goed in het babybedje past. De ruimte tussen het matras en de zijwanden mag maximaal een vinger breed zijn. Daarnaast moet het matras plat liggen en mag het niet opkrullen. Hiermee voorkom je dat het omklapt en dat je baby er onder terecht komt. De dikte van het matras maakt niet uit, het mag alleen niet te zacht zijn. Je baby kan er dan in wegzakken met zijn gezicht, wat verstikkingsgevaar kan opleveren.
  • Bekleding. Gebruik een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag en een honingraatstructuur hier bovenop. Gebruik geen zeiltje, dit kan leiden tot oververhitting en belemmert de ademhaling van je baby. Hiernaast moet alle bekleding goed vast zitten, strak gespannen zijn en niet van kussenachtig materiaal zijn gemaakt.

Ook belangrijk

Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw babybed geen scherpe randen of punten bevat, waaraan je baby zich kan bezeren. Het onderstel van de wieg moet stevig zijn zodat het niet kantelt. Om diezelfde reden moet je bij een schommelwieg het schommelmechanisme kunnen blokkeren. Ook moet je eventuele wielen kunnen vergrendelen en moet de constructie van een hangwieg stabiel en stevig zijn.

De voor- en nadelen

Hieronder vind je nog kort de grootste voor- en nadelen van het ledikant en wiegje op een rij:

Voordelen ledikant Nadelen ledikant
Geschikt tot je kindje ongeveerd 2,5 jaar oud is Niet makkelijk verplaatsbaar
Verstelbare bodem Duurder in aanschaf (dan een wieg)
De voor- en nadelen van een ledikant
Voordelen wieg Nadelen wieg
Makkelijk verplaatsbaar Na 3 tot 6 maanden niet meer gebruiken
Komt in veel verschillende uitvoeringen Het is niet noodzakelijk
Compact formaat Je moet het beddengoed op maat maken
De voor- en nadelen van een wieg

Voorkom ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom is het verstandig om geen kussens en knuffels in het babybed te leggen. Je kleine kan in ademnood raken wanneer hij ertegenaan rolt. Om diezelfde reden zijn ook hoofdbeschermers onveilig. Houd daarnaast een (muziek)mobiel buiten het bereik van je kindje. Het is om naar te kijken en niet om mee te spelen.

Het is belangrijk het babybed op de juiste manier op te maken. Dit doe je door het bed kort en strak op te maken: je kindje ligt met zijn voeten maar net van het voeteneinde af. Plaats het babybed zo ver mogelijk bij het raam vandaan. Wanneer je baby iets ouder is kan hij vanuit het bedje de vensterbank opklimmen en mogelijk vallen. Tenslotte is het verstandig het wiegje of ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden of snoeren te plaatsen. Je kindje kan er in vast komen te zitten en mogelijk in ademnood raken.