Navelbandjes

Op veel baby uitzetlijsten staan navelbandjes. Op de uitzetlijst van 24Baby.nl vind je deze echter niet terug. Om de simpele reden dat ze eigenlijk niet meer worden gebruikt en bijna altijd ongebruikt worden weggegooid.

Na het doorknippen van de navelstreng blijft een klein stompje achter. Dit wordt het navelstompje genoemd. In de dagen na de geboorte zal het navelstompje uitdrogen en harder worden. Na ongeveer een week valt dit stompje er vanzelf af. In het verleden werden navelbandjes gebruikt om de afstervende navelstreng af te binden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Navelklem vervangt navelbandjes

Tegenwoordig wordt het overblijfsel van de navelstreng afgeklemd met een navelklem (zie onderstaande foto). Deze zit standaard in je kraampakket.

Navelstreng wordt afgeklemd met navelklem
De navelstreng wordt vlak na de geboorte afgeklemd met een navelklem

De meeste verloskundigen en kraamverzorgsters kiezen ervoor om het navelstompje niet te verbinden, zodat deze zo snel mogelijk droogt. Als ouder moet je er dan op letten dat het navelstompje zo droog en schoon mogelijk blijft. De kraamverzorgster zal je uitleggen hoe je dit kan doen.

Mocht het wel nodig zijn om het navelstompje te verbinden, geven verloskundigen en kraamverzorgsters de voorkeur aan een gaasje. Zeker onder niet luchtdoorlatende navelbandjes kan het broeierig zijn en daardoor groeit de kans op infecties.

Als je wel navelbandjes gebruikt

Mocht je wel navelbandjes gebruiken, verschoon deze dan regelmatig. Was de navelbandjes op een zo hoog mogelijke temperatuur, zodat zoveel mogelijk bacteriën doodgaan. De kraamverzorgende zal je laten zien hoe je een navelbandje om doet en verschoont.

Waarom (aanstaande) oma’s hameren op navelbandjes

In de tijd dat de (aanstaande) oma’s van nu zijn bevallen van jou of je partner, was het gebruik van navelbandjes de standaard. Het is dus niet verwonderlijk dat zij erop hameren dat je navelbandjes moet kopen. Hoe vervelend dit soms ook is, onthoud dat dit goed bedoelde adviezen zijn! Als je ze wilt overtuigen dat navelbandjes niet meer nodig zijn, laat ze dan dit artikel lezen.