Aanstaande vader bekijkt checklist voor zwangerschap

Als je geliefde zwanger is, moet er veel geregeld worden. Nu heb je best even de tijd, want je baby doet er zo’n negen maanden over om op de wereld te komen. Maar die gaan sneller voorbij dan je denkt. Met deze checklist weet je wat je in het eerste trimester allemaal zou moeten regelen.

Check wat je vrouw mag eten

Hoe kleiner het embryo, hoe kwetsbaarder. Het is raadzaam al snel uit te zoeken wat je geliefde wel en vooral niet mag eten. Plak een lijstje op de koelkast met absolute no go’s.


In samenwerking met Rijksoverheid

Wat moet ik nog regelen voor de geboorte?

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. Zo weet je - ook als partner - zeker dat je niks belangrijks vergeet.

Direct invullen

Geheimhoudingsplan

Jullie bepalen zelf wanneer je mensen inlicht dat je een kind verwacht. Gebruikelijk is om dit pas na 12 weken te doen, omdat de kans op een miskraam vanaf dat moment erg klein is. Tot die tijd is het handig samen een plan te maken hoe je de zwangerschap geheimhoudt.

Afspraak maken verloskundige

Zodra de zwangerschapstest positief is, maken jullie een afspraak met de verloskundige. Het is raadzaam om zeker bij de eerste afspraak (rond 8 weken) mee te gaan.

Groeiapp installeren

Wil je een beetje op de hoogte blijven van wat er gebeurt in het lichaam van je vrouw? Installeer dan een groeiapp op je telefoon. Er zijn er verschillende die je van week tot week meenemen in de zwangerschap. Ze tonen je hoe je baby van een maanzaadje uitgroeit tot maat meloen.

Termijnecho plannen en bezoeken

De termijnecho vindt meestal plaats rond de 12 weken. Deze wordt gepland bij de eerste afspraak met de verloskundige. Ga mee naar deze echo. Voor jezelf en voor je vrouw, het is de eerste kennismaking met jullie kind.

NIPT plannen

Je kan je ongeboren kind laten onderzoeken op ernstige chromosoomafwijkingen zoals de syndromen Patau, Edwards en Down. Daarvoor kan je kiezen voor de NIPT: een bloedtest die bij je vrouw wordt afgenomen tussen week 11 en 13. De NIPT is niet verplicht. Je betaalt een eigen bijdrage van zo’n €175 euro wanneer er geen medische indicatie is voor de test.

Alcoholvrij inslaan

Hou je van een lekker biertje of een goed glas wijn? Maak het aangenaam en sla voor je vrouw 0.0% in. Er zijn prima alternatieven tegenwoordig voor je zwangere geliefde! En je kan je vrienden er ook nog eens mee voor de gek houden.

Info-avond bezoeken en/of inlezen

Hoewel de meeste informatieavonden nog erg gericht zijn op aanstaande moeders, wordt er ook steeds meer voor aanstaande vaders en partners georganiseerd. Op deze avonden word je door de zwangerschap geloodst en zul je zonder twijfel gewezen worden op zaken die je nog niet wist. Voor aanstaande vaders is er een (select) aantal boeken dat je op en top voorbereidt op de komst van je kind.

Zorgverzekering checken

Jouw zorgverzekering kun je laten voor wat het is, maar die van je vrouw kan misschien wat aanpassing gebruiken. Is zij in het volgende jaar uitgerekend, dan is het handig zorgverzekeringen te vergelijken. Zeker aanvullende pakketten kunnen je honderden euro’s schelen. Het kan ook geen kwaad het eigen risico van je vrouw zo laag mogelijk te zetten.

Werknaam bedenken

Vanaf het moment dat je vertelt dat jullie een kind verwachten gaan mensen naar de naam gissen. Wees dat voor en bedenk een werknaam voor de foetus. Dat communiceert makkelijk naar familie en vrienden. En eerlijk gezegd ook naar elkaar.

Bekijk ook wat er te regelen valt in het tweede trimester >>

Willem Bisseling

Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente en Doris. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst.