Anissa

Anissa is afgeleid van Anna

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Anissa
  • Geboortekaartjes met de naam Anissa
  • Geboortekaartjes met de naam Anissa
  • Geboortekaartjes met de naam Anissa
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Anissa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Anissa

77%
43%
24%
33%
33%
27%

Welke kenmerken vind je bij Anissa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Anissa

Anissa is afgeleid van Anna. Anna of Anne is een meisjesnaam die uit het Hebreeuws komt en ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’ betekent. In de Bijbel wordt in Lukas 2 een profetes genoemd die Anna heet.

Uit buiten-Bijbelse bronnen is Anna bekend als de moeder van Maria. Aan haar is waarschijnlijk de grote verspreiding van de naam te danken.

Aantallen en varianten Anissa

Anissa is afgeleid van Anna. Anna is een populaire meisjesnaam. Ieder jaar krijgen rond de 500 meisjes deze naam. Tegenwoordig zijn er zo’n 281.000 vrouwen in Nederland die Anna heten. Ook 13.500 mannen dragen deze naam.

Als meisjesnaam is Anna al decennia ongekend populair. Van 1870 tot 1947 stond de naam al op plek 3 in de lijst met populairste namen. In 1968 werden maar liefst 1.800 Anna’s geboren. Daarna daalde de populariteit, maar de naam is nog altijd erg geliefd.

De laatste jaren staat Anna regelmatig in de top 10 van populairste meisjesnamen. Ondanks dat hij regelmatig even uit beeld verdwijnt, komt hij het jaar daarna snel weer terug. In 2016 werden in Nederland de meeste meisjes Anna genoemd en stond de naam op nummer één. Andere populaire meisjesnamen, waaronder Emma, Julia, Tess en Sophie duwen Anna echter steeds van haar ereplaats. Toch blijft Anna stand houden.

Ook wereldwijd is de naam Anna populair. In Tsjechië, Hongarije, IJsland en Oostenrijk staat de naam in de top 5 van vaakst gekozen babynamen. Ook in andere Europese landen is deze meisjesnaam geliefd.

Zo’n 17.500 mannen en 53.500 vrouwen heten Anne. Deze naam was ruim 10 jaar geleden nog erg populair, net als de variant Anouk. De laatste jaren worden deze namen echter steeds minder vaak gebruikt. Anouk komt 20.500 keer voor, Anoek bijna 900 keer. Ook de varianten Annie, die nu nog 11.500 keer voorkomt, en Anny, hebben hun beste tijd gehad.

Verkleinvormen

Er zijn een heleboel varianten op de naam Anna en Anne. Verkleinvormen zijn tamelijk populair, vooral Antje, een naam die door 26.000 vrouwen gedragen wordt.

Er zijn minder vrouwen met de naam Annigje of Annechien, die namen zijn respectievelijk 7.500 en 3.500 keer aan een meisje gegeven.

Meer dan 17.000 mensen heten Annet, Annette, Anette of Annetje. Ann komt 2.500 keer voor. Anja wordt 10.000 keer gebruikt, Anje 3.500 keer.

Verder zijn er 1.200 vrouwen met de naam Ans en 900 die Ansje heten. Anita is een van de meest geliefde varianten van de naam, met meer dan 22.000 dragers.

Anneke is eveneens een populaire verkleinvorm van Anna, 11.500 vrouwen heten zo. Anke komt 6.500 keer voor.

Vanaf 1970 is de Zweedse variant Annika populair geworden – wellicht is er een verband met de boeken over Pippi Langkous van Astrid Lindgren, waarin het meisje Annika voorkomt. Deze boeken zijn in 1969 verfilmd en op televisie uitgezonden. Dit kan bijgedragen hebben aan de bekendheid van de naam Annika. Deze naam komt 2.500 keer voor. Geschreven als Anika wordt de naam 900 keer gebruikt.

De Franse spellingsvorm Anaïs komt sinds de jaren ’80 in Nederland voor en is sinds die tijd zo’n 500 keer gebruikt.

Vanuit het Russisch is sinds 2006 de naam Inaya, een variant op Anja, langzaam in opkomst. Deze naam komt ruim 700 keer voor.

Samenstellingen

Behalve verkleinvormen zijn ook samenvoegingen van Anna en Anne met andere namen populair. Bijvoorbeeld Annemarie, een samenvoeging van Anna en Maria. In 2010 waren er ruim 13.000 Annemaries in Nederland.

Annelies komt van Anna en Lies, wat een afkorting van Elisabeth is. Annemieke en Annerieke komen beide van Anna en Maria; er zijn 8.000 Annemiekes en 350 Anneriekes. Loes in Anneloes is te herleiden naar Lodewijk of Louise.

De laatste jaren wordt de naam Annemijn vaker aan kinderen gegeven. Mijn zou een afkorting kunnen zijn van Mijna of Mijntje, wat weer te herleiden is naar Mina, van Wilhelmina of Hermina.

Ook kan het een variant zijn van het Friese Meine, dat afstamt van het Germaanse Mein of Megin, wat ‘kracht’ of ‘sterkte’ betekent. Het is ook nog mogelijk dat het een soort koosnaam is waarmee ouders tot uitdrukking willen brengen dat dit meisje ‘onze Anne’ is.

Overige varianten

Een mannelijke variant van Anne is Anno, een naam die door 1.100 mannen gedragen wordt. De laatste jaren wordt deze naam minder vaak aan kinderen gegeven.

Sinds ongeveer 1960 is Anique in gebruik gekomen. 1.100 vrouwen en meisjes heten zo. Aniek wordt 3.000 keer gebruikt. Annick komt 1.200 keer voor, Anniek 2.000 keer.

Varianten die minder dan 1.000 keer voorkomen zijn Anissa en Annita, An, Ana en Ankie, Annechiena en Annegien.

De Russische variant Anouschka wordt door 1.000 vrouwen gedragen, 600 vrouwen heten Anouska.

Wetenswaardigheden Anissa

Anissa is afgeleid van Anna. Anna is zowel in Nederland als wereldwijd een enorm populaire meisjesnaam. Als je deze naam kiest voor je baby, zal hij of zij veel (beroemde) naamgenootjes hebben.

Anna Karenina

Anna Karenina is een van de bekendste klassieke romans. Het werk werd in 1877 geschreven door Leo Tolstoj. Het verhaal gaat over Anna, die tijdens haar huwelijk verliefd wordt op een andere man.

Frozen

Anna is een van de hoofdpersonen uit de Disneyfilm Frozen. Anna’s zus Elsa heeft toverkrachten en kan dingen bevriezen. Per ongeluk bedekt Elsa de hele wereld met een dikke laag sneeuw. Anna gaat op pad om de zomer weer terug te halen.

Anna Faris

Anna Faris is een Amerikaanse actrice. Ze werd bekend door haar rol in de Scary Movie filmreeks. Verder was ze te zien in films als Just Friends en The Emoji Movie. Ze had ook een hoofdrol in de sitcom Mom.

Anna Kendrick

Anna Kendrick is bekend als zangeres en actrice. Ze werd voor het eerst bekend door een rol in Twilight. Later speelde ze in films als Into the Woods en What to Expect When You’re Expecting. Naast acteren kan Anna ook prachtig zingen, zoals ze in de Pitch Perfect-reeks ten gehore brengt.

Anna Nooshin

Anna Nooshin is een Nederlandse presentatrice en vlogger. Ze is te zien als mode-expert in programma’s als RTL Boulevard en Holland’s Next Top Model. Daarnaast heeft ze een succesvol YouTube kanaal en schreef ze twee boeken. Anna is ook oprichtster van het merk Anna+Nina.

Anna Wintour

Anna Wintour is de befaamde hoofdredactrice van het modetijdschrift Vogue. Ze staat bekend om haar strenge werkwijze. Anna Wintour was de inspiratie voor het personage van Meryl Streep in The Devil Wears Prada.

Bekijk ook deze namen

Vera, Maud, Isabel, Lola, Mia, Fenne, Ella, Fleur, Luna, Norah