Anne

Anne is afgeleid van Anna

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Anne
  • Geboortekaartjes met de naam Anne
  • Geboortekaartjes met de naam Anne
  • Geboortekaartjes met de naam Anne
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Anne?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Anne

71%
43%
35%
24%
13%
23%

Welke kenmerken vind je bij Anne passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Anne

Anne is vermoedelijk een Franse vorm van de meisjesnaam Anna. De naam kwam vermoedelijk rond de 13e eeuw naar Engeland. In de 17e eeuw was er een Engelse koningin met deze naam: Anne Boleyn. Wanneer de naam precies naar Nederland kwam is niet bekend.

Anne is ook mogelijk dat de naam is afgeleid van oude Germaanse namen die de naamstam ‘arn’ bevatten. Dit betekent ‘adelaar’. Andere namen met deze stam zijn bijvoorbeeld Arnout en Arend.

De naam Anne wordt vaak gecombineerd met Lia om de naam Lianne te vormen.

Aantallen en varianten Anne

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Anne als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Anne per jaar gegeven is

De naam Anne komt zowel bij mannen als vrouwen voor, het vaakst als meisjesnaam. De voornaam werd in ieder geval vanaf de 19e eeuw gebruikt, maar pas rond de jaren ’30 begon de populariteit te stijgen. Er zijn ongeveer 31.000 vrouwen en 18.000 mannen met deze naam. Als tweede naam komt Anne zo’n 26.000 keer voor.

In de jaren ’90 werd de naam heel populair en werden er elk jaar tegen de 1.000 kinderen Anne genoemd. Vanaf 2000 begon het gebruik van de naam weer wat af te nemen. Toch staat de naam nog steeds in de top 100 van populairste meisjesnamen.

Anne is afgeleid van Anna. Dat is een populaire meisjesnaam. In 2017 kregen bijna 600 meisjes deze naam. Tegenwoordig zijn er ruim 280.000 vrouwen in Nederland die Anna heten. Ook 13.500 mannen dragen deze naam.

Als meisjesnaam is Anna al decennia ongekend populair. Van 1870 tot 1947 stond de naam al op plek 3 in de lijst met populairste namen. In 1968 werden maar liefst 1.802 Anna’s geboren. Daarna daalde de populariteit, maar de naam is nog altijd erg geliefd.

De laatste jaren staat Anna regelmatig in de top-10 van populairste meisjesnamen. Ondanks dat hij regelmatig even uit beeld verdwijnt, komt hij het jaar daarna snel weer terug. In 2016 werden in Nederland de meeste meisjes Anna genoemd en stond de naam op nummer één. Andere populaire meisjesnamen, waaronder Emma, Julia, Tess en Sophie duwen Anna echter steeds van haar ereplaats. Toch blijft Anna stand houden.

Een mannelijke variant van Anne is Anno, een naam die door 1.100 mannen gedragen wordt. De laatste jaren wordt deze naam minder vaak aan kinderen gegeven.

Wetenswaardigheden Anne

Anne Frank

Misschien wel de beroemdste Anne ter wereld is Anne Frank. Het dagboek dat zij bijhield tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een symbool voor de drama’s die zich voltrokken tijdens de jodenvervolging.

Het dagboek vertelt over de tijd dat Anne ondergedoken zat, maar is ook het dagboek van een ‘gewoon’ meisje van 13. Na de oorlog, waarin Anne om het leven kwam, publiceerde haar vader het dagboek. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld.

Anne Hathaway

Anne Hathaway is een Amerikaanse actrice. Ze brak door in de film The Princess Diaries uit 2001. Vervolgens speelde ze in veel succesvolle films. Voor haar bijrol in de musicalverfilming Les Miserables won ze een Oscar, een Golden Globe én een BAFTA. De actrice heeft een zoontje, Jonathan.

Anne Soldaat

Anne Soldaat is een Nederlandse gitarist en singer-songwriter. Hij werkte samen met artiesten als Tim Knol en Clean Pete. Hij scoorde hits met nummers als Teenage View en Salted.

Bekijk ook deze namen

Dani, Puck, Jayden, Juul, Noa, Quinn, Sam, Luca, Mees, Floor