Arne

Arne is afgeleid van Arnout

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Arne
  • Geboortekaartjes met de naam Arne
  • Geboortekaartjes met de naam Arne
  • Geboortekaartjes met de naam Arne
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Arne?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Arne

41%
64%
20%
19%
16%
12%

Welke kenmerken vind je bij Arne passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Arne

Arne is afgeleid van Arnout. Arnout is een Germaanse naam die ongeveer betekent: als een adelaar heersend. ‘Arn’ of ‘aran’ staat voor ‘adelaar’, ‘wald’ voor ‘heersen’. De naam werd ook wel geschreven als Arnold of Arend.

Uit de vijftiende eeuw is al een voorbeeld bekend van een vrouwelijke variant, namelijk Arnolda, maar pas in de zestiende eeuw komen er vaker vrouwelijke vormen van de naam voor.

Aantallen en varianten Arne

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Arne als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Arne per jaar gegeven is

Arne is afgeleid van Arnout. Arnout komt tegenwoordig zo’n 1.600 keer voor. Geschreven met een d, dus als Arnoud, wordt de naam bijna 5.000 keer gebruikt.

Er zijn 20.000 mannen die Arend heten, daarnaast zijn er nog eens 1.000 die hun naam schrijven als Arent.

De gelatiniseerde vorm Arnoldus is jarenlang heel populair geweest, wat wel blijkt uit het hoge aantal dragers van die naam: bijna 40.000. Na 1970 werd deze naam echter steeds minder vaak aan baby’s gegeven. De vrouwelijke variant Arnolda komt duidelijk minder vaak voor: er zijn ongeveer 12.500 vrouwen die zo heten.

Aart en Arnold zijn ongeveer even populair, rond de 14.000 kinderen hebben die naam gekregen. Een andere, maar minder gebruikelijke mannelijke variant is Arda. Deze naam komt ongeveer 900 keer voor. Bijna 2.000 mannen heten Arne. Arno is populairder, deze naam komt 5.500 keer voor.

4.500 vrouwen heten Arendina, 4.000 vrouwen dragen de naam Ardina en 5.000 de naam Arnoldina.

De verkleinvorm Arendje komt ongeveer 3.000 keer voor, Arentje wordt 800 keer gebruikt. Aartje komt bijna 7.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Arne

Arne is afgeleid van Arnout. Of ze het als een adelaar deden, is niet meer te zeggen, maar heersen deden ze wel: de graven Van Loon. In de elfde tot de dertiende eeuw waren er in het graafschap Loon, een gebied dat ongeveer overeenkomt met het huidige Belgisch Limburg, vijf graven met de naam Arnold.

Arnoldus is niet alleen een voornaam, maar ook een achternaam. Denk bijvoorbeeld aan Henri Arnoldus (1919-2002), de auteur van kinderboeken als Pietje Puk en Tup en Joep.

Bekijk ook deze namen

Xavi, Bram, Pepijn, Job, Lars, Sepp, Johannes, Amir, Ryan, Mats