Bart

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Bart
  • Geboortekaartjes met de naam Bart
  • Geboortekaartjes met de naam Bart
  • Geboortekaartjes met de naam Bart
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Bart?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Bart

42%
64%
34%
25%
22%
20%

Welke kenmerken vind je bij Bart passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Bart

Bart is een jongensnaam die een variant is op Bert of een verkorting van Bartholomeus. Bert is eveneens een verkorting van Germaanse namen die beginnen met of eindigen op ‘bert’ of ‘brecht’, wat ‘stralend, glanzend’ betekent.

Bartholomeus is een Hebreeuwse naam, die ‘zoon van Talmai’ betekent. ‘Talmai’ betekent ‘de vorentrekker’ of ‘rijk aan rimpels’. Ook is het mogelijk dat het tweede deel van Bartholomeus een verband heeft met het Griekse ‘Ptolemeus’, wat ‘de oorlogszuchtige’ betekent. Bartholomeus is bekend uit de Bijbel, hij was een van Jezus’ discipelen.

Aantallen en varianten Bart

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Bart als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Bart per jaar gegeven is

Bart is vanaf 1960 populair geworden, een populariteit die inmiddels weer wat afneemt. Er zijn ruim 30.500 mannen met deze naam.

Bartholomeus komt bijna 12.000 keer voor. De laatste decennia wordt deze naam steeds minder vaak aan kinderen gegeven. De naam kent enkele varianten, zoals Barthaof Barta, dat bijna 2.000 keer voorkomt, en Bartus, dat zo’n 900 keer gebruikt wordt.

Andere varianten zijn Bartje, Bartel en Bartholomea.

Wetenswaardigheden Bart

‘Ik bid nie veur bruune boon’n!’ Deze uitroep zal voor altijd verbonden zijn met Bartje, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Anne de Vries. In Bartje (1935) en het vervolgdeel Bartje zoekt het geluk (1940) wordt het leven van een arm arbeidersgezin in Drenthe getoond en de zorgeloosheid van de jeugd, ondanks de armoede.

Inmiddels heeft Bartje een standbeeld in Assen, waarvan een miniatuur in Madurodam staat. Verder wordt in Assen ieder jaar Bartjes twaalfde verjaardag gevierd met een groot kinderfeest.

Namen die lijken op Bart

Bartel, Bartholomea, Bartje, Barta, Bartha, Bartholemeus, Bartus

Bekijk ook deze namen

Otis, Gijs, Job, Adam, Cas, Tom, Jaxx, Owen, David, Fedde