Benjamin

De naam Benjamin wordt steeds populairder

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Benjamin
  • Geboortekaartjes met de naam Benjamin
  • Geboortekaartjes met de naam Benjamin
  • Geboortekaartjes met de naam Benjamin
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Benjamin?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Benjamin

53%
41%
49%
14%
10%
28%

Welke kenmerken vind je bij Benjamin passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Benjamin

Benjamin is een Hebreeuwse naam en betekent ‘zoon van mijn rechterzijde’. Het is een samenstelling van de woorden ‘ben’, dat ‘zoon’ betekent en ‘yamin’, dat ‘rechterhand’ betekent. In zijn geheel betekent de naam Benjamin dus ‘zoon van mijn rechterzijde’. De naam kan ook ‘het geluk’ betekenen.

Jakob gaf deze naam aan zijn jongste zoon, hoewel Benjamins moeder Rachel, die stervende was, hem de naam Benoni, ‘zoon van mijn smart’, had gegeven.

In onze streken kwam de naam in de tweede helft van de zeventiende eeuw in gebruik. Tegenwoordig is het gebruikelijk om het jongste lid van een gezelschap aan te duiden als ‘de benjamin’.

Aantallen en varianten Benjamin

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Benjamin als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Benjamin per jaar gegeven is

Ongeveer 26.500 mannen heten Benjamin, meestal wordt deze naam als volgnaam gegeven. Sinds 1980 is de populariteit sterk toegenomen. Vanaf 2009 is er een extra grote stijging te zien. Wellicht heeft dit iets te maken met de film The Curious Case of Benjamin Button, die in dat jaar uitkwam. Sindsdien is de naam geliefd gebleven. In 2021 stond hij in de top 20 van populairste jongensnamen. De variant Benyamin is een stuk minder populair en komt slechts 225 keer voor.

Ook internationaal is Benjamin een populaire naam, vooral in Engelstalige landen. Ook in Oost-Europa komt deze naam veel voor. In de Verenigde Staten en Canada staat de naam in de top 10.

De naam wordt vaak afgekort tot Ben, hoewel dit ook een verkorting van andere namen kan zijn, zoals Benedictus of Bernhard. Er zijn meer dan 4.000 mannen met deze naam.

De verkorte variant Benja wordt zowel aan jongens als meisjes gegeven. Ongeveer 70 mannen en 30 vrouwen heten zo.

Wetenswaardigheden Benjamin

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin was een Amerikaanse wetenschapper en politicus. Hij schreef mee aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Ook zette hij zich in voor de afschaffing van de slavernij.

Als wetenschapper hield hij zich bezig met elektrische lading. Door een vlieger op te laten in een onweersbui zou hij hebben bewezen dat bliksem een vorm van elektriciteit is. Het wordt echter betwijfeld of dit experiment echt plaatsgevonden heeft, aangezien het extreem gevaarlijk zou zijn geweest.

Benjamin Button

Benjamin Button is het hoofdpersonage in de film The Curious Case of Benjamin Button. Het verhaal volgt een man die lijdt aan de zeldzame ziekte progeria, waardoor hij zijn leven begint als bejaarde en eindigt als baby. De hoofdrol wordt gespeeld door Brad Pitt.

Benjamin Spock

Benjamin Spock is beter bekend als ‘dr. Spock’. Hij was kinderarts en werd wereldberoemd met zijn boek Baby and Child Care. Zijn adviezen waren in die tijd revolutionair en gingen vooral over een meer flexibele en liefdevolle opvoedmethode. Naast zijn faam als opvoeddeskundige is dr. Spock Olympisch kampioen roeien.

Namen die lijken op Benjamin

Benyamin, Benja, Benoni

Bekijk ook deze namen

Ryan, Lucas, Moos, Fedde, Gijs, Teun, Cas, Willem, Sepp, Hugo