Cas

Cas is afgeleid van Casper

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Cas
  • Geboortekaartjes met de naam Cas
  • Geboortekaartjes met de naam Cas
  • Geboortekaartjes met de naam Cas
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Cas?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Cas

41%
74%
16%
31%
15%
16%

Welke kenmerken vind je bij Cas passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Cas

Cas is een jongensnaam en een afgekorte vorm van Casper. Die naam is op zijn beurt weer afgeleid van Caspar. De betekenis van deze naam is onzeker. Mogelijk is er een verband met het Perzische woord ‘kandschwar’, dat ‘schatbewaarder’ betekent.

Volgens de legende was Caspar een van de drie Wijzen uit het Oosten die de pasgeboren Jezus eer kwamen bewijzen. De wijzen brachten daarbij geschenken mee, namelijk goud, wierook en mirre. Caspar bracht de wierook.

Het is ook mogelijk dat Cas een afkorting op de laatste lettergreep is van de jongensnaam Lucas. Dat is waarschijnlijk een verkorting van de naam Lucanus, die ‘afkomstig uit Lucanië’ betekent. Lucanië is een gebied in Zuid-Italië.

Lucas is de naam van de derde evangelist en schrijver van het boek Handelingen, dat over de wederwaardigheden van de apostelen gaat. Veel daarvan maakte Lucas zelf mee, hij vergezelde Paulus op enkele van zijn zendingsreizen.

Aantallen en varianten Cas

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Cas als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Cas per jaar gegeven is

De naam Cas is sinds de jaren ’80 aan het klimmen in poplariteit. Sinds 2005 is het een gevestigde naam in de top-100. Sindsdien worden elk jaar gemiddeld zo’n 300 jongens Cas genoemd. In totaal zijn er bijna 8.000 mannen en jongens die deze voornaam dragen.

Cas is afgeleid van Casper. Casper komt 11.500 keer voor, veel vaker als eerste naam dan als tweede naam. Sinds 1990 is de naam erg populair geworden. Hij komt veel vaker voor dan Caspar, een naam die aan ongeveer 4.000 mannen gegeven is. Ook de schrijfwijze met een K is minder geliefd: 3.500 mannen heten Kasper, nog geen 400 dragen de naam Kaspar.

Opvallend genoeg is ook Jasper een afleiding van Caspar, deze variant is ontstaan via Romaanse vormen met een G: Gaspar werd Jasper. Deze naam wordt door 21.500 mannen gedragen. Vooral sinds 1970 is Jasper populair geworden. Meestal wordt hij als eerste naam gegeven.

Wetenswaardigheden Cas

Cas Jansen

Cas Jansen is een Nederlandse acteur, die grote bekendheid kreeg in Nederland door zijn rol in Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast speelde hij in de populaire voetbalserie All Stars. Onder kinderen is hij waarschijnlijk vooral bekend door zijn rollen in de Mees Kees-films en de serie De Kameleon.

Namen die lijken op Cas

Kaspar, Caspar

Bekijk ook deze namen

Julian, Thijs, Pim, Niek, Roan, Adam, Tobias, Abel, Jax, David