Dimphena

Dimphena is afgeleid van Dymfna

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Dimphena
  • Geboortekaartjes met de naam Dimphena
  • Geboortekaartjes met de naam Dimphena
  • Geboortekaartjes met de naam Dimphena
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Dimphena?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Dimphena

8%
8%
25%
17%
58%
17%

Welke kenmerken vind je bij Dimphena passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Dimphena

Dimphena is afgeleid van Dymfna. Dymfna is een meisjesnaam, die van oorsprong Iers is. De betekenis ervan is niet zeker, hoewel de verklaring ‘muzikant, poëet’ wel gegeven wordt.

In Geel in België kwam de naam al in de vijftiende eeuw voor. Hier vereerde men namelijk de heilige Dymfna, volgens de legende de dochter van een Ierse koning. Zij zou in Geel gestorven zijn.

Aantallen en varianten Dimphena

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Dimphena als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Dimphena per jaar gegeven is

Dimphena is afgeleid van Dymfna. De oorspronkelijke naam Dymfna komt tegenwoordig nauwelijks voor, in tegenstelling tot Dimphna. Deze naam wordt door bijna 3.000 vrouwen gedragen. Ook Dymphna komt vrij veel voor, met ruim 2.500 naamdragers.

De naam wordt ook wel uitgebreid tot Dimphena, er zijn zo’n 1.500 vrouwen met deze naam. Ook Dimphina en Dymphina worden wel gebruikt en komen respectievelijk ongeveer 1.500 en 1.100 keer voor.

Wetenswaardigheden Dimphena

Dimphena is afgeleid van Dymfna. De legende van Dymfna vertelt dat zij in de zevende eeuw werd geboren als de dochter van de heidense Ierse koning Damon en een christelijke vrouw.

Haar moeder liet haar in het geheim dopen. Na enkele jaren stierf haar moeder, waarna haar vader op zoek ging naar een nieuwe vrouw. Hij kon echter niemand vinden en wilde uiteindelijk zijn dochter Dymfna dwingen met hem te trouwen. Dymfna weigerde en vluchtte samen met haar biechtvader naar Vlaanderen. Daar begonnen ze een leven als kluizenaars en zorgden voor armen en behoeftigen.

Na enkele jaren vond koning Damon hen daar en opnieuw wilde hij Dymfna dwingen met hem te trouwen; haar biechtvader zou het huwelijk moeten sluiten. Toen zij dit weigerden, onthoofde de koning woedend zijn dochter, ook de priester werd onthoofd.

Dymfna werd in Geel begraven en op haar graf werden mensen genezen. Dat zorgde ervoor dat veel pelgrims naar Geel kwamen, vooral geesteszieken. Uiteindelijk vormde dit de basis voor de latere zorg voor psychiatrische patiënten in Geel.

Namen die lijken op Dimphena

Dymphina, Dymphna, Dimphina, Dimphna

Bekijk ook deze namen

Loua, Lola, Maud, Rosie, Julie, Suze, Rosa, Julia, Noë, Maria