Hayley

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Hayley
  • Geboortekaartjes met de naam Hayley
  • Geboortekaartjes met de naam Hayley
  • Geboortekaartjes met de naam Hayley
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Hayley?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Hayley

67%
57%
14%
30%
11%
28%

Welke kenmerken vind je bij Hayley passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Hayley

Hayley is een meisjesnaam die in Engelstalige landen erg geliefd is. Er zijn verschillende verklaringen voor de betekenis van de naam.

Hayley is mogelijk afgeleid van de Oud-Engelse achternaam Hale of Hales. De betekenis is dan ‘woonachtig in een afgelegen valei of hoek’.

Ook is er een verklaring dat Hayley afkomt van het Engelse dorpje met dezelfde naam. Het eerste deel, ‘hay’, betekent ‘hooi’. Het tweede deel van de naam, ‘ley’, betekent ‘weide’. Volgens deze verklaring betekent Hailey dus ‘hooivlakte’ of ‘hooiweide’.

Andere bronnen vertellen dan Hayley mogelijk is afgeleid van he Oudnoorse woord ‘haela’. De betekenis hiervan is ‘held’.

In de 13e eeuw werd Hayley in Groot-Brittannië voor het eerst gebruikt als achternaam. Hayley is echter pas sinds de jaren ’90 als meisjesnaam bekend in Nederland.

Aantallen en varianten Hayley

De naam Hayley is ook in Nederland bekend, maar is hier een stuk minder geliefd dan internationaal. De naam komt ongeveer 440 keer voor.

Hailey is een variant die pas sinds 2004 in Nederland gebruikt wordt. Sindsdien stijgt de naam ieder jaar in populariteit. Inmiddels worden er ieder jaar ruim 200 meisjes geboren die deze naam krijgen. In totaal zijn er nu ongeveer 1.900 vrouwen en meisjes die deze naam dragen.

In Engelstalige landen is Hailey al lange tijd erg populair. Vooral de variant Hayley wordt hier veel gebruikt. Andere varianten, zoals Hailee en Hayleigh, zijn ook in opkomst. In Amerika staan zelfs 10 verschillende varianten van Hailey in de lijst met meest populaire meisjesnamen.

De spellingsvariant Haley is vooral bekend geworden door de serie Modern Family, waarin een van de hoofdpersonages deze naam draagt. Deze spelling komt ongeveer 250 keer voor.

Wetenswaardigheden Hayley

Haley Joel Osment is een Amerikaanse acteur. Hij is vooral bekend geworden door zijn rol in The Sixth Sense. Hier was hij het kleine jongetje dat de legendarische woorden ‘I see dead people’ sprak. Voor zijn rol in deze thriller werd hij genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe.

Namen die lijken op Hayley

Hayleigh, Hailee, Haley, Hailey

Bekijk ook deze namen

Linde, Fien, Evi, Eva, Elena, Norah, Charlotte, Julia, Elin, Lisa