Huibrecht

Huibrecht is afgeleid van Hubrecht

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Huibrecht
  • Geboortekaartjes met de naam Huibrecht
  • Geboortekaartjes met de naam Huibrecht
  • Geboortekaartjes met de naam Huibrecht
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Huibrecht?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Huibrecht

12%
6%
59%
6%
6%
12%

Welke kenmerken vind je bij Huibrecht passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Huibrecht

Huibrecht is afgeleid van Hubrecht. Hubrecht is een tweestammige Germaanse naam die gevormd is uit ‘hug’, dat ‘geest, verstand’ betekent en ‘bert’ of ‘brecht’, dat staat voor ‘stralend, glanzend’. De naam betekent dus ‘stralende geest’.

Aantallen en varianten Huibrecht

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Huibrecht als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Huibrecht per jaar gegeven is

Huibrecht is afgeleid van Hubrecht. Er zijn ongeveer 1.500 mannen die Hubrecht heten. De variant Hubertus is veel populairder, deze komt zo’n 102.500 keer voor. Ook 2.000 vrouwen dragen de naam Hubertus, vrijwel altijd als volgnaam. Ruim 50.000 vrouwen en 2.500 mannen heten Hubertina.

De naam Hubertine wordt bijna alleen voor vrouwen gebruikt. Deze naam komt bijna 4.000 keer voor. Huberdina is de naam van bijna 9.000 vrouwen.

Hubert is een geliefde variant van Hubrecht. 20.500 mannen dragen deze naam. Tegenwoordig worden kinderen echter niet vaak meer Hubert genoemd. Dat geldt ook voor Huberta. Deze naam komt ongeveer 11.000 keer voor. Geschreven als Hubertha wordt de naam door 2.000 vrouwen gedragen.

Bij Huibert, een naam die door 7.000 mannen gedragen wordt, is dezelfde ontwikkeling te zien. Ook deze naam wordt steeds minder vaak gebruikt. Dat geldt eveneens voor de vrouwelijke variant, Huiberdina. 3.000 vrouwen heten zo.

Andere varianten van de naam zijn Huibrecht, Huibertje en Huibertus en verkortingen als Huub en Huib.

Wetenswaardigheden Huibrecht

Huibrecht is afgeleid van Hubrecht. Hubert is de eerste naam van de zeventiende-eeuwse dichter Hubert Kornelisz. Poot (1689-1733). In zijn tijd was Hubert Poot een ware sensatie, omdat hij aanvankelijk boer was, maar veel succes oogstte met zijn gedichten. Men kon haast niet geloven dat een boer kon dichten.

Poot schreef vooral veel gelegenheidsgedichten, die destijds erg succesvol waren, maar nu nauwelijks bekend meer zijn. Zijn liefdesgedichten en natuurgedichten hebben de tijd beter doorstaan.

Bekijk ook deze namen

Otis, Xavi, Benjamin, Thijs, Teun, Lucas, Morris, Stef, Jack, Jan