Ido

Ido is afgeleid van Ida

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ido
  • Geboortekaartjes met de naam Ido
  • Geboortekaartjes met de naam Ido
  • Geboortekaartjes met de naam Ido
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ido?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ido

14%
61%
18%
18%
14%
7%

Welke kenmerken vind je bij Ido passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ido

Ido is afgeleid van Ida. Ida is een meisjesnaam, een verkorte vorm van Germaanse namen die met ‘id’ beginnen. Deze naamstam betekent ‘scheppend, werkzaam’. Een andere betekenis is ‘maagd’. Deze naam en naamstam zijn met de Normandiërs naar Friesland gekomen.

Een andere verklaring voor de naam Ida is dat het een verkorting is van namen die op ‘ida’ eindigen, bijvoorbeeld Alida. Deze naam is zelf ook een verkorting, namelijk van Adelheid, en betekent ‘(vrouw) van edele gestalte of aard’. De stam ‘heid’, die veranderd is in ‘ida’, heeft als oorspronkelijke betekenis ‘soort geslacht, stand, persoon’.

Aantallen en varianten Ido

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Ido als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Ido per jaar gegeven is

Ido is afgeleid van Ida. De naam Ida wordt in Nederland door 19.500 vrouwen en bijna 800 mannen gedragen. De naam wordt even vaak als eerste naam en als volgnaam gegeven, mannen dragen hem vrijwel uitsluitend als volgnaam. Sinds 1950 is het gebruik van de naam Ida aanzienlijk afgenomen.

Een andere naam die vermoedelijk uit ‘id’ ontstaan is, is IJtje. Deze naam komt bijna 1.100 keer voor, maar wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Ietje komt ongeveer 1.000 keer voor.

Andere varianten zijn Ids en Ido. Ongeveer 900 mannen heten Ids. Deze naam komt in tegenstelling tot IJtje en Ietje de laatste jaren vaker voor. Ido wordt ook nog steeds gebruikt, hoewel niet vaak. In totaal wordt deze naam door ruim 600 mannen gedragen.

Namen die lijken op Ido

Ietje, Ids, IJtje

Bekijk ook deze namen

Milan, Job, Benjamin, Tygo, Mason, Xavi, Lars, Morris, Bram, Jace