Ib

Ib is afgeleid van Jacob

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Ib
  • Geboortekaartjes met de naam Ib
  • Geboortekaartjes met de naam Ib
  • Geboortekaartjes met de naam Ib
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Ib?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Ib

 0%
 0%
 0%
 0%
 0%
 0%

Welke kenmerken vind je bij Ib passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Ib

Ib is een Scandinavische jongensnaam die is afgeleid van Jacob. Jacob is een jongensnaam die uit het Hebreeuws komt, maar de precieze betekenis ervan is onzeker. Mogelijk is het ‘hij zal beschermen’. Vanwege het verhaal van Jakob en Ezau in de Bijbel wordt de naam vaak verklaard als ‘bedrieger’.

Aantallen en varianten Ib

De naam Ib komt in Nederland bijna niet voor. Er zijn ongeveer 20 mannen en jongens met deze naam.

Wetenswaardigheden Ib

Ib is afgeleid van Jacob. Jacoba van Beieren (1401-1436) was gravin van Holland en Zeeland. Ook was ze hertogin van Beieren. In 1417 volgde ze haar vader, graaf Willem VI van Holland, op. De Luikse bisschop Jan IV van Beieren kreeg echter van de Duitse keizer Holland toegewezen.

Dit betekende grote vijandschap tussen Jacoba en Jan, waarmee de Hoekse en Kabeljauwse twisten weer oplaaiden. Dit conflict vond plaats tussen voor- en tegenstanders van Bourgondië.

Jacoba koos partij voor de laatste groepering, de Hoeken.Jacoba trouwde in 1418 met Jan IV van Brabant. Die verpandde op zeker moment haar gebieden aan Jan van Beieren, omdat hij zijn financiële verplichtingen niet langer kon nakomen. Jacoba liet daarop het huwelijk ongeldig verklaren en vertrok naar Engeland.

Uiteindelijk kwam ze weer terug om de strijd op te nemen, maar toen haar nieuwe echtgenoot, Humphrey van Gloucester, haar verliet voor een hofdame, gaf ze de strijd op. Ze werd gevangengezet in Gent.

Uiteindelijk werd ze door de Hoeken bevrijd en ging ze opnieuw de strijd aan. Na drie jaar moest ze echter vrede sluiten met Filips van Bourgondië. In feite kwam dit neer op een overgave: ze bleef gravin van Holland, maar moest praktisch alle macht afstaan.

Bekijk ook deze namen

Vince, David, Ties, Benjamin, Jan, Melle, Joep, Tygo, Mats, Jason