Jan

Jan is al decennia een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jan
  • Geboortekaartjes met de naam Jan
  • Geboortekaartjes met de naam Jan
  • Geboortekaartjes met de naam Jan
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jan?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jan

30%
44%
55%
16%
14%
14%

Welke kenmerken vind je bij Jan passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jan

Jan is een Nederlandse naam en betekent ‘God is genadig’. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. Die naam is bekend uit de Bijbel en was al vroeg een populaire naam, allereerst vanwege Johannes de Doper, maar ook door Johannes, de discipel van Jezus.

Johannes was eerst vooral in de oosterse kerk populair, maar met de kruistochten kwam deze naam mee naar het westen, waar hij in veel landen al snel de meest voorkomende naam werd.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Jan

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jan als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jan per jaar gegeven is

De naam Jan wordt in Nederland bijzonder veel gebruikt. Ongeveer 458.500 mannen en jongens heten zo. Sinds de jaren ’70 is de naam wel steeds minder geliefd. In 1989 werden voor het eerst minder dan duizend kinderen geboren die de naam Jan kregen. Toch blijft het een geliefde naam, die jaarlijks aan honderden kinderen wordt gegeven.

Jan klinkt als een typisch Nederlandse naam, toch komt hij in het buitenland ook veel voor. In Tsjechië staat Jan bijvoorbeeld al sinds 1968 elk jaar in de top 5, waarvan 24 jaar achtereenvolgend op de eerste plaats. Ook in landen als Zwitserland, Polen en Slovenië is het een populaire jongensnaam.

Veel talen hebben hun eigen variant van de naam Jan. In het Engels komt John vaak voor. Ook de verkorte vormen Johnny en Johny worden gebruikt.

De Franse variant is Jean. Deze heeft ook vrouwelijke vormen, namelijk Jeanne, Jeanette en Jeanine. Die namen worden ook wel gespeld als Jeanet, Jeane, Jeannine of Jeannet.

De Deense variant van Jan is Jens. In het Russisch worden Iwan, Ivan en Ivana gebruikt. Vanuit Schotland zien we de naam Ian en in Spanje komen Juan en Juanita regelmatig voor.

Voor meisjes zijn er genoeg mogelijkheden om een variatie op Jan te kiezen als babynaam. Zo zijn er de verkorte vormen Jantje, Jannetje, Jannie, Janny, Jansje, Janke en Jannigje.

Andere vrouwelijke vormen zijn Janna, Janneke, Janine, Janne, Janice en Janita. Andere meisjesnamen die lijken op Jan zijn Jannette of Janette.

Er zijn ook veel combinaties van Jan met andere namen. Zo kan je kiezen voor Jean-Paul, Jantinus, Jantina, Jantine, Jantiena of Jantien. Een van de meest voorkomende combinaties met Jan is Jan-Willem.

Jan is afgeleid van Johannes. Dat is nog altijd een veel gebruikte naam. Er zijn meer dan 984.000 mannen en 7.000 vrouwen die Johannes heten. Er zijn jaren geweest waarin 25.000 kinderen Johannes genoemd werden. De naam wordt ook wel geschreven als Joannes.

Wetenswaardigheden Jan

Jan Klaassen

Als je weleens een poppenkast hebt bezocht als kind, dan ken je de naam Jan Klaassen waarschijnlijk wel. Samen met zijn vrouw Katrijn vermaakt deze handpop al decennialang kinderen. De verhalen gaan meestal over het huwelijk en is meestal interactief met het publiek.

Jan Kooijman

Jan Kooijman is een Nederlandse danser, presentator en acteur. Hij begon als danser bij het Scapino Ballet en speelde daarnaast in Goede tijden, slechte tijden. Verder zit hij in de jury bij de dansshow So you think you can dance.

Jan Versteegh

Jan Versteegh is presentator van programma’s als Spuiten en Slikken en 3 op Reis. Daarnaast won hij Wie is de Mol? en leende hij zijn stem aan Benjamin Bunny in de film Pieter Konijn.

Jan Smit

Jan Smit brak op zijn tiende door met Ik zing dit lied voor jou alleen. Later had de Volendammer nog vele hits, zoals Laura, Als de morgen is gekomen en Tuintje in mijn hart. Verder speelde hij de hoofdrol in de film Het bombardement.

Jan Terlouw

Jan Terlouw is een Nederlandse auteur, voornamelijk bekend van zijn kinderboeken. Hij schreef onder meer Oorlogswinter, dat in 2008 werd verfilmd door Martin Koolhoven. Zijn roman Koning van Katoren staat bij veel mensen op het lijstje van favoriete jeugdboek.

Jan Steen

Jan Steen is een van de bekendste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. Zijn werken gaven vaak een inkijkje in het dagelijks leven, dat er vaak rommelig bij lag. De Nederlandse uitdrukking ‘Een huishouden van Jan Steen’ verwijst naar zijn schildererijen en betekent dat het huishouden een chaos is.

Uitdrukkingen met Jan

Omdat Jan zo vaak voorkomt, is het niet verwonderlijk dat er ook veel spreekwoorden zijn waar de naam in voorkomt. Een selectie:

  • Boven Jan zijn. Genezen of uit de problemen zijn.
  • Erbij staan als Jan met de korte achternaam. Dit betekent dat je geen zinvolle rol speelt.
  • Zich er met een Jantje van Leiden vanaf maken. Weinig inzet tonen voor je werk.
  • Jan en alleman. Iedereen.

Namen die lijken op Jan

Yana, Jana, Jan-Dirk

Bekijk ook deze namen

Boaz, Finn, Abel, James, Jaxx, Noud, Arthur, Siem, Joshua, Jack