Jorien

Jorien is afgeleid van Joris

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Jorien
  • Geboortekaartjes met de naam Jorien
  • Geboortekaartjes met de naam Jorien
  • Geboortekaartjes met de naam Jorien
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Jorien?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Jorien

61%
58%
16%
20%
13%
14%

Welke kenmerken vind je bij Jorien passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Jorien

Jorien is afgeleid van Joris. Joris is een jongensnaam die oorspronkelijk is ontstaan uit Gregorius. Deze naam komt uit het Grieks en betekent ‘de waakzame’. Het is de naam van verschillende heiligen uit het christelijke geloof.

Joris wordt ook wel beschouwd als een Nederlandse variant van de populaire Engelse jongensnaam George. Die naam komt van het Griekse woord voor ‘georgos’, wat ‘landbouwer’ betekent.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Jorien

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Jorien als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Jorien per jaar gegeven is

Jorien is afgeleid van Joris. Bijna 13.000 mannen dragen de naam Joris. De naam kwam al honderden jaren voor, maar werd tegen het einde van de jaren ’60 steeds populairder. In de jaren ’70 was er een korte piek in de populariteit van de naam, waarna het gebruik weer wat afnam. Vervolgens was er weer een grote piek vanaf de jaren ’90. Sindsdien staat Joris in de top-100 van populairste jongensnamen.

Jorien werd voornamelijk gebruikt rond 1990. Deze naam komt zo’n 1.400 keer voor. Jorieke was in dezelfde tijd in gebruik. Deze naam wordt echter niet vaak gebruikt, hij komt zo’n 600 keer voor.

Wetenswaardigheden Jorien

Jorien is afgeleid van Joris. De naam Joris is vooral bekend door de legende van Sint Joris en de draak. Volgens dit verhaal was er een stad die werd geterroriseerd door een draak. Deze eiste mensenoffers, onder wie de dochter van de koning. Joris slaagde erin de draak te verslaan.

Als dank voor deze heldendaad lieten de koning en alle mensen in de stad zich dopen. Het wordt wel gezegd dat de draak symbool staat voor het heidendom, en dat Joris de ‘draak’ versloeg door de mensen in de stad te bekeren.

In de Efteling is er een houten achtbaan die ‘Joris en de Draak’ heet. In de attractie staat het verhaal van Joris en de draak centraal. De bezoekers kiezen een karretje om de draak te verslaan, ‘water’ of ‘vuur’. De twee karretjes racen tegen elkaar. Degene die wint, verslaat de draak.

Namen die lijken op Jorien

Jorieke

Bekijk ook deze namen

Roos, Tess, Tessa, Ella, Benthe, Nora, Fien, Milou, Lynn, Sophia