Josette

Josette is afgeleid van Jozef

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Josette
  • Geboortekaartjes met de naam Josette
  • Geboortekaartjes met de naam Josette
  • Geboortekaartjes met de naam Josette
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Josette?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Josette

58%
28%
40%
14%
16%
30%

Welke kenmerken vind je bij Josette passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Josette

Josette is afgeleid van Jozef. Jozef is een Hebreeuwse jongensnaam en betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’. De naam is bekend uit de Bijbel, onder andere door het verhaal over Jozef, die door zijn broers als slaaf naar Egypte verkocht werd. Ook de man van Maria, de moeder van Jezus, heette Jozef.

De naam kwam al vroeg voor in Europa. In Duitsland al in de achtste en negende eeuw, hoewel hij later bijna verdween. Toen in de Rooms-Katholieke Kerk de verering van Jozef van Nazareth, de man van Maria, toenam, werd ook zijn naam weer populairder.

In ons land werd de naam voor het eerst in de veertiende eeuw opgetekend.

Aantallen en varianten Josette

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Josette als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Josette per jaar gegeven is

Josette is afgeleid van Jozef. Ruim 81.000 mannen heten Jozef, daarnaast zijn er nog bijna 2.500 vrouwen die deze naam dragen. De naam wordt iets vaker geschreven als Joseph: 88.500 mannen en ruim 2.500 vrouwen heten zo. Gespeld als Josef komt de naam ruim 7.000 keer voor. Ook Jozeph komt voor, maar deze variant wordt duidelijk minder gebruikt, ongeveer 3.000 keer.

86.500 mannen en zo’n 1.000 vrouwen heten Josephus, nog eens 3.000 mannen dragen de naam Jozephus. Ook Jozefus en Josefus worden wel gebruikt.

Josephina is een populaire vrouwelijke variant, deze naam komt 82.500 keer voor. Ook 2.500 mannen dragen die naam. Hij wordt ook wel geschreven als Josefina, in die vorm komt hij 4.500 keer voor. Een andere spellingsvariant is Jozephina.

Bijna 21.500 vrouwen dragen de naam Josephine, zo’n 2.000 vrouwen heten Josefine. Andere vormen zijn Joséphine, Jozefine en Josefien, Josephien of Jozefien.

25.500 vrouwen heten Josepha. Ook Jozefa en Josefa komen voor. Ook wordt de naam wel verkort tot José. 14.000 vrouwen en bijna 5.500 mannen heten zo. Deze naam komt ook voor in de vorm Josée of Jose.

Een andere verkorting is Joey. Dit is de naam van ongeveer 10.000 mannen. Deze naam is vooral de afgelopen 30 jaar veel gebruikt. Ook Joep is een recente variant, 5.500 mannen en jongens heten zo. Joes wordt vanaf eind jaren ’90 gebruikt voor jongens (385) en meisjes (100).

Zo’n 5.000 mannen heten Jos. Josje wordt meestal als meisjesnaam gebruikt. Ook Joe is een verkorting van Jozef.

Josina komt ruim 11.000 keer voor. Geschreven als Jozina wordt deze naam bijna 6.000 keer gebruikt. Andere varianten zijn Josine en Josien.

In Zuid-Nederland is Joop meestal een verkorting van Jozef. Ook wordt deze naam wel gebruikt als verkorte vorm van Johannes. Joop komt ongeveer 2.000 keer voor.

Vermoedelijk is ook Josette een verkorting van Jozef, hoewel hij ook van Joost zou kunnen afstammen. Zie ook Joost. Josette komt ruim 900 keer voor.

Vanuit de spelling met ph zijn de namen Seppe, Sepp, Sep en Seb ontstaan. Deze namen zijn pas sinds kort populair geworden en komen tussen de 500 en 2.000 keer voor.

Van de variant met een s is de jongensnaam Sef afgeleid. Deze naam komt ongeveer 500 keer voor. Ongeveer 150 jongens heten Zef.

Bekijk ook deze namen

Amy, Linde, Zoë, Eline, Merel, Rosie, Maud, Lauren, Maeve, Lynn