Joep

Joep is afgeleid van Jozef

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Joep
  • Geboortekaartjes met de naam Joep
  • Geboortekaartjes met de naam Joep
  • Geboortekaartjes met de naam Joep
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Joep?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Joep

48%
66%
24%
28%
11%
9%

Welke kenmerken vind je bij Joep passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Joep

Joep is een jongensnaam en een variant op namen als Joop of Jop en is dus afgeleid van Jozef. De naam Jozef komt uit het Hebreeuws en betekent ‘God voege toe, geve vermeerdering’. De naam is bekend uit de Bijbel, onder andere door het verhaal over Jozef, die door zijn broers als slaaf naar Egypte verkocht werd. Ook de man van Maria, de moeder van Jezus, heette Jozef.

De naam kwam al vroeg voor in Europa. In Duitsland al in de achtste en negende eeuw, hoewel hij later bijna verdween. Toen in de Rooms-Katholieke Kerk de verering van Jozef van Nazareth, de man van Maria, toenam, werd ook zijn naam weer populairder.

In ons land werd de naam voor het eerst in de veertiende eeuw opgetekend.

Aantallen en varianten Joep

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Joep als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Joep per jaar gegeven is

Joep is een vrij recente variant op Jozef. Ongeveer 10.500 mannen en jongens heten zo. De naam kwam rond de jaren ’70 in gebruik en is sindsdien redelijk constant blijven stijgen. Variant Youp is minder populair.

Joep is afgeleid van Jozef. Ruim 81.000 mannen heten Jozef, daarnaast zijn er nog bijna 2.500 vrouwen die deze naam dragen. De naam wordt iets vaker geschreven als Joseph: 88.500 mannen en ruim 2.500 vrouwen heten zo. Gespeld als Josef komt de naam ruim 7.000 keer voor. Ook Jozeph komt voor, maar deze variant wordt duidelijk minder gebruikt, ongeveer 3.000 keer.

Een andere verkorting is Joey. Dit is de naam van ongeveer 10.000 mannen. Deze naam is vooral de afgelopen 30 jaar veel gebruikt.

In Zuid-Nederland is Joop meestal een verkorting van Jozef. Ook wordt deze naam wel gebruikt als verkorte vorm van Johannes. Joop komt ongeveer 2.000 keer voor.

Vanuit de spelling met ph zijn de namen Seppe, Sepp en Sep ontstaan. Deze namen zijn pas sinds kort populair geworden en komen tussen de 500 en 2.000 keer voor.

Wetenswaardigheden Joep

Joep!

Joep! is een prentenboek van Mark Haayema. Het verhaal gaat over het schaapje Joep, dat iets belangrijks te vertellen heeft. Omdat hij stottert, laten de andere dieren hem niet uitpraten. Ze vullen allemaal hun eigen verhaal in. Zal het Joep lukken om zijn eigen verhaal te vertellen?

Ik ben Joep Meloen

In 1981 kwam komiek André van Duin met de speelfilm Ik ben Joep Meloen. De film gaat over een pianostemmer die wordt achervolgd door een huurmoordenaar. De komische film werd goed ontvangen en het personage Joep Meloen kwam nog regelmatig terug in shows van Van Duin.

Joep Beving

Joep Beving is een Amsterdamse componist / piaonist. Zijn muziek is herkenbaar door de eenvoudige, rustige melodieën. Hij nam zijn eerste album ’s nachts op, in de keuken, op een oude piano van zijn oma, terwijl zijn vrouw en dochters lagen te slapen. Inmiddels is hij wereldberoemd en wordt zijn muziek miljoenen keren gestreamd.

Bekijk ook deze namen

Adam, Owen, Job, Pepijn, Hidde, Jace, Pim, Johannes, Olivier, Julian