Kai

Kai is afgeleid van Kay

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Kai
  • Geboortekaartjes met de naam Kai
  • Geboortekaartjes met de naam Kai
  • Geboortekaartjes met de naam Kai
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Kai?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Kai

29%
80%
8%
30%
16%
23%

Welke kenmerken vind je bij Kai passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Kai

Kai is een jongensnaam met verschillende betekenissen. Waarschijnlijk is het een spellingsvariant van Kay, wat een verkorting is van Caius. Die naam stamt af van het Latijnse woord ‘gaudere’. Dat betekent ‘zich verheugen’.

In veel andere culturen heeft de naam Kai andere betekenissen. In het Hawaïaans is Kai bijvoorbeeld een unisexnaam, die als betekenis ‘zee’ heeft. In het Chinees kan de naam ‘start’ of ‘open’ betekenen. In Thailand wordt de naam vooral als bijnaam gebruikt. Het woord ‘kai’ betekent daar ‘kip’.

In het Japans kan de naam verschillende betekenissen hebben, omdat er meerdere karakters zijn met de uitspraak ‘kai’. Mogelijke vertalingen zijn ‘oceaan’, ‘schelp’, ‘herstel’ en ‘waarde’. Ten slotte komt de naam nog voor in het Swahili, de taal van onder meer Tanzania en Kenia. Hier is het vooral een meisjesnaam, met als betekenis ‘lief’.

Aantallen en varianten Kai

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Kai als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Kai per jaar gegeven is

De naam Kai komt ongeveer 3.500 keer voor. De naam kwam rond de jaren ’70 in gebruik. Daarna was de naam een tijdje wisselend populair, maar vanaf het einde van de jaren ’90 begon er een stijgende lijn in te zetten.

Kai is afgeleid van Kay. Zo’n 4.000 mannen en jongens heten Kay. Ook wordt de naam door enkele vrouwen gedragen. Kay is de afgelopen dertig jaar steeds populairder geworden. Verder zijn er nog 1.300 mannen die Kaj heten.

Wetenswaardigheden Kai

Het sprookje De Sneeuwkoningin van Hans Christiaan Andersen gaat over Gerda en haar vriendje Kai. Kai wordt getroffen door een hagelsteen in zijn oog, waardoor zijn hart bevriest. Daarop gaat hij mee met de Sneeuwkoningin, die zorgt dat hij Gerda en zijn familie vergeet. De koningin houdt Kai in haar macht.

Gelukkig is Gerda haar vriendje niet vergeten. Ze reist af naar het paleis van de Sneeuwkoningin. Onderweg wordt ze door allerlei mensen geholpen om de sneeuw te trotseren. Door de kracht van haar liefde smelt het hart van Kai, waardoor hij weer blij en liefdevol wordt. Samen gaan ze terug naar huis, waar het inmiddels zomer is geworden.

Namen die lijken op Kai

Kae, Kaj, Caius

Bekijk ook deze namen

Amir, Otis, Teun, Tom, Benjamin, Milan, Ezra, Melle, Dean, Johannes