Kate

Kate is afgeleid van Catharina

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Kate
  • Geboortekaartjes met de naam Kate
  • Geboortekaartjes met de naam Kate
  • Geboortekaartjes met de naam Kate
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Kate?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Kate

53%
64%
27%
27%
7%
31%

Welke kenmerken vind je bij Kate passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Kate

Kate is afgeleid van Catharina. Catharina is een meisjesnaam waarvan de precieze oorsprong niet helemaal duidelijk is. Zeer waarschijnlijk is er een verband met het Griekse woord ‘katharos’, dat ‘rein, schoon, zuiver’ betekent.

Dankzij de heilige Catharina van Alexandrië (-307), die bekend is geworden sinds de kruistochten, is de naam al vroeg in West-Europa verbreid. Vanaf de dertiende eeuw werd de naam erg populair.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Kate

Kate is afgeleid van Catharina. Er zijn 255.000 vrouwen en 11.500 mannen met de naam Catharina. Bij de mannen is het vrijwel altijd een volgnaam, bij de vrouwen komt het iets vaker voor als volgnaam dan als eerste naam.

Vanaf 1970 is de populariteit van Catharina als eerste naam sterk afgenomen: in 1970 kregen 1.195 meisjes Catharina als eerste naam, in 2009 waren dat er nog maar 78.

De verschillende varianten zijn aanmerkelijk minder geliefd. De mannelijke vorm Catharinus wordt door ongeveer 3.000 mannen gedragen. Er zijn ruim 5.000 vrouwen die Catharine of Catherine heten.

Andere varianten zijn Catrina, Cathelijne, Cathalijne of Cathalina, Carin, Cathy en Katie. Vanaf 1988 is de Ierse vorm Caitlin populair geworden. Inmiddels zijn er 1.700 vrouwen en meisjes met die naam.

Veel namen kunnen ook met een K worden geschreven, maar meestal is de schrijfwijze met de C geliefder. Dit geldt echter niet voor Carin: er zijn 750 vrouwen met de naam Carin en 27.000 die Karin heten. De naam Kari is een stuk zeldzamer met nog geen 200 naamdragers.

Ook de naam Kate wordt liever met een K gespeld. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met de hertogin van Cambridge, prinses Kate Middleton van Engeland. Deze naam wordt ook weleens op zijn Nederlands gespeld als Keet. Die variant komt bijna 500 keer voor. Keet kan ook afgeleid zijn van Cornelis.

Wetenswaardigheden Kate

Kate Middleton

Kate Middleton is de vrouw van de Britse prins William. In 2011 traden de twee in het huwelijksbootje. Inmiddels heeft Kate drie kinderen mogen verwelkomen. De prinses zet zich onder meer in voor goede doelen rondom psychische gezondheid.

Kate Winslet

Kate Winslet is een Engelse actrice. Haar bekendste rol was in de film Titanic. De actrice werd zes keer genomineerd voor een Oscar, die ze uiteindelijk won voor haar rol in The Reader.

Kate Moss

Kate Moss is één van de beroemdste fotomodellen ter wereld. Ze werd op 14-jarige leeftijd ontdekt op een vliegveld in New York, waarna haar carrière alleen maar groter werd. Het topmodel houdt haar privéleven erg buiten de schijnwerpers en geeft bijna nooit interviews.

Kate Bush

Kate Bush is een Britse zangeres. Ze staat bekend om haar experimentele muziek en bijzondere techniek. Eén van haar grootste hits is haar debuut Wuthering Heights, naar de gelijknamige roman van Emily Brontë.

Bekijk ook deze namen

Charlotte, Saar, Eva, Julie, Femke, Liz, Norah, Rosie, Mila, Tess