Mette

Mette is afgeleid van Margaretha

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Mette
  • Geboortekaartjes met de naam Mette
  • Geboortekaartjes met de naam Mette
  • Geboortekaartjes met de naam Mette
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Mette?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Mette

70%
58%
17%
30%
13%
20%

Welke kenmerken vind je bij Mette passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Mette

Mette is afgeleid van Margaretha. Margaretha is een Griekse meisjesnaam, die van het Griekse woord voor ‘parel’, ‘margaritè’, afstamt. Dit woord komt waarschijnlijk weer uit het Babylonisch, van ‘mâr galliti’ of ‘dochter van de zee, kind van het licht’.

Deze betekenissen houden verband met het geloof van de Perzen dat oesters in de nacht naar het wateroppervlak kwamen, om daar de maan te aanbidden. Ze openden hun schelpen en ontvingen een druppel dauw, die door de stralen van de maan veranderd werd in een parel.

De naam Margaretha was in de middeleeuwen al heel populair, onder andere omdat veel vorstinnen zo heetten.

Aantallen en varianten Mette

Mette is afgeleid van Margaretha. Ruim 122.000 vrouwen dragen de naam Margaretha. Daarnaast zijn er nog 3.000 mannen met deze naam. Zo’n 3.000 vrouwen schrijven hun naam als Margretha. Bijna 2.500 vrouwen heten Margaret, Margareta komt 2.000 keer voor.

Andere, minder vaak voorkomende schrijfwijzen zijn Margarethe of Margarete, Marguerite of Marguérite en Margarita of Margaritha, Margreta en Margareth.

Margriet is de meest gebruikte variant op Margaretha. Ongeveer 12.000 vrouwen heten zo. Bijna 2.000 vrouwen heten Margrietha. Margrieta komt zo’n 1.200 keer voor.

Een Zweedse variant is Marit, hoewel dit ook een vorm van Maria kan zijn. Ongeveer 10.000 vrouwen heten Marit. Uit het Deens is de variant Mette ontstaan. Deze komt ruim 2.000 keer voor. De kroonprinses van Noorwegen heeft beide namen gecombineerd, zij heet Mette-Marit.

Ook het Drentse Marchien of Margien, dat zo’n 3.000 keer voorkomt, kan zowel van Margaretha als Maria afstammen. Dit geldt ook voor May en Maisie, varianten die uit Schotland komen.

De verkleinvorm Margje komt ongeveer 6.000 keer voor. Bijna evenveel vrouwen heten Margot. Geschreven als Margo komt de naam 3.000 keer voor.

Een andere verkorting is Marga, deze wordt zo’n 2.500 keer gebruikt. Margreet komt 5.000 keer voor.

Een andere variant is Meta, deze wordt zo’n 2.000 keer gebruikt. Megan komt uit het Welsh en komt 3.000 keer voor. Minder vaak voorkomende varianten zijn Marjorie, Margit, Margret, Marcha en Marchiena.

Wetenswaardigheden Mette

Mette is afgeleid van Margaretha. Prinses Margriet (1943), de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Canada geboren. De kamers in het ziekenhuis waar ze werd geboren, werden tijdelijk tot niet-Canadees grondgebied verklaard, zodat ze niet de Canadese nationaliteit kreeg, maar de Nederlandse. De margriet was in de oorlog een van de symbolen van het verzet tegen de nazi’s.

In 1967 trouwde prinses Margriet met Pieter van Vollenhoven en was daarmee de eerste Oranje die met een burger van het eigen volk trouwde. Samen met haar man vervult ze regelmatig representatieve verplichtingen voor het Koninklijk Huis. Ze zijn bijvoorbeeld altijd aanwezig bij officiële bezoeken van buitenlandse staatshoofden. Daarnaast zet prinses Margriet zich in voor cultuur en gezondheidszorg. Zo is ze al sinds haar jeugd betrokken bij het Rode Kruis.

Bekijk ook deze namen

Evi, Lisa, Elena, Amber, Hailey, Liz, Lizzy, Ella, Rosie, Mila