Noë

Noë is afgeleid van Noach

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Noë
  • Geboortekaartjes met de naam Noë
  • Geboortekaartjes met de naam Noë
  • Geboortekaartjes met de naam Noë
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Noë?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Noë

77%
39%
9%
31%
7%
11%

Welke kenmerken vind je bij Noë passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Noë

Noë is afgeleid van Noach. Noach is een Hebreeuwse naam, de betekenis ervan is ‘rust, troost’. Noach is bekend uit de Bijbel: hij kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed.

In Nederland komt de naam pas vanaf de zeventiende eeuw voor. In Zuid-Nederland was in de zestiende eeuw al wel de vorm Noë in gebruik.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Noë

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Noë als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Noë per jaar gegeven is

Noë is afgeleid van Noach. Noach wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt, nog geen 200 keer. Ook Noë komt maar heel weinig voor, maar is wel bezig aan een voorzichtige terugkomst. De afgelopen jaren werd hij aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Meestal wordt echter de vorm Noa of Noah gebruikt. Noa komt het meest voor als meisjesnaam, bijna 8.500 keer. Ook zijn er bijna 500 jongens met deze naam. Voor hen wordt echter vaker de variant Noah gebruikt, die komt bijna 7.000 keer voor, en daarnaast nog bijna 1.000 keer als meisjesnaam.

Voor Noa en Noah geldt net als voor Noë dat ze met name de afgelopen tien à vijftien jaar gebruikt werden.

Wetenswaardigheden Noë

Noë is afgeleid van Noach. Het verhaal van Noach wordt in de Bijbel verteld. Vanwege de grote zondigheid van de mensen besloot God een watervloed over de hele aarde te laten komen. Slechts Noach was rechtvaardig en aan hem gaf God de opdracht een ark te bouwen. Daarin moest hij behalve zijn vrouw en zijn zoons Sem, Cham en Jafeth en hun vrouwen, ook dieren meenemen. Van elke reine diersoort moesten er zeven mannetjes en zeven vrouwtjes mee, van de onreine soorten een mannetje en een vrouwtje.

Toen de ark klaar was en alle mensen en dieren aan boord waren, sloot God de deur en begon het te regenen. Veertig dagen en nachten regende het en er ontstond een watervloed die alles vernietigde. Nadat het opgehouden was met regenen en het water was gezakt, liep de ark vast op de berg Ararat.

Toen het uiteindelijk droog genoeg was om de ark te verlaten, bracht Noach een offer. God liet vervolgens een regenboog verschijnen, als teken van het verbond dat Hij met Noach sloot en Zijn belofte dat Hij nooit meer de aarde door water zou vernietigen.

Namen die lijken op Noë

Noa, Noah

Bekijk ook deze namen

Liv, Elin, Sara, Vera, Sarah, Roos, Anna, Sophie, Loua, Hanna