Noa

Noa betekent ‘rust, troost’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Noa
  • Geboortekaartjes met de naam Noa
  • Geboortekaartjes met de naam Noa
  • Geboortekaartjes met de naam Noa
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Noa?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Noa

74%
51%
15%
33%
15%
21%

Welke kenmerken vind je bij Noa passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Noa

Noa is afgeleid van Noach en betekent ‘rust, troost’. De naam is populair als meisjesnaam, maar wordt ook aan jongens gegeven. Noach kreeg van God de opdracht een ark te bouwen en overleefde daarin de zondvloed. In de Bijbel kwam de naam Noa (zonder h) ook al voor als meisjesnaam.

Tevens is Noa een naam uit Japan. In het Japans betekent Noa ‘liefde bezittend’.

In Nederland komt de naam Noa pas vanaf de zeventiende eeuw voor. In Zuid-Nederland was in de zestiende eeuw al wel de vorm Noë in gebruik.

Aantallen en varianten Noa

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Noa als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Noa per jaar gegeven is

Noa komt in Nederland het vaakst voor als meisjesnaam, ongeveer 10.600 keer. Ook zijn er rond de 500 jongens met deze naam en wordt de naam ook regelmatig als tweede naam gegeven.

Voor 1994 kwam de naam Noa bijna niet voor in Nederland. Vanaf dat jaar steeg de populariteit iets. Na 1999 werd de naam ineens veel vaker gebruikt. Kregen in 1998 slechts 95 meisjes de naam Noa, in het jaar 2000 waren dit er maar liefst 547. Waar deze toename in populariteit precies vandaan kwam, is niet bekend. Er wordt wel gesuggereerd dat de geboorte van de dochter van Linda de Mol in 1999 de aanleiding was. Zij noemde haar dochtertje Noa.

Vanaf 2010 daalt Noa langzaam in populariteit. Toch staat de naam nog steeds in de top 50 populaire meisjesnamen.

In het buitenland is de naam Noa als jongens- en meisjesnaam ook populair. Vooral in de regio’s rondom Spanje is de naam geliefd.

Noa is afgeleid van Noach. Die naam wordt tegenwoordig nog maar zelden gebruikt, nog geen 200 keer. Ook Noë komt maar heel weinig voor, maar is wel bezig aan een voorzichtige terugkomst. De afgelopen jaren werd hij aan zowel jongens als meisjes gegeven.

De variant Noah is populairder voor jongens, maar wordt ook aan meisjes gegeven. De jongensnaam Noah stond in 2021 op nummer 1 bij de populairste jongensnamen. Hij komt dan ook bijna 9.000 keer voor. Als meisjesnaam is dit een stuk minder: bijna 1.000 keer.

Wetenswaardigheden Noa

Noa is een Israëlische zangers. Ze zet zich in voor de vrede in het Midden-Oosten. In 2009 stond ze in de finale van het Eurovisie Songfestival. Daarnaast schreef en zong ze het nummer Beautiful That Way. Dit is te horen in de klassieke film La vita è bella uit 1997.

Daarnaast is Noa een bekend parfum van het Franse merk Cacharel.

Namen die lijken op Noa

Noah, Noë

Bekijk ook deze namen

Sam, Sem, Jesse, Noa, Daan, Anne, Dani, Jayden, Charlie, Noah