Puk

Puk is afgeleid van Puck

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Puk
  • Geboortekaartjes met de naam Puk
  • Geboortekaartjes met de naam Puk
  • Geboortekaartjes met de naam Puk
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Puk?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Puk

57%
67%
7%
38%
11%
8%

Welke kenmerken vind je bij Puk passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Puk

Puk is afgeleid van Puck. Puck is afkomstig uit het Engels en betekent ‘kabouter, rakker’. De naam komt van het Oudengelse woord ‘puca’. Dit was een mythologisch wezentje, een ondeugend geestje of kaboutertje.

De ‘puca’s’ of ‘pucks’ waren verantwoordelijk voor onweer en echo. ’s Nachts kwamen ze naar boerderijen om de melk zuur te maken. Het wezentje komt ook voor in Shakespeare’s A Midsummer Night’s Dream. Later werd het een koosnaampje, vergelijkbaar met het Nederlandse ukkepuk.

Aantallen en varianten Puk

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Puk als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Puk per jaar gegeven is

Puk is afgeleid van Puck. De naam Puck kwam in de jaren ’70 in gebruik. Vanaf de jaren ’90 werd hij steeds populairder, met name als meisjesnaam. Sinds 2021 staat Puck in de top 50 van vaakst gebruikte meisjesnamen. Ruim 5.000 meisjes en vrouwen heten zo.

Als jongensnaam is Puck nooit echt populair geworden. Jaarlijks worden niet meer dan 20 jongens zo genoemd.

De spellingsvariant Puk wordt met name sinds 1990 gebruikt. Deze variant komt echter niet zoveel voor, ruim 500 keer. Ook deze naam komt vooral voor als meisjesnaam en slechts af en toe als jongensnaam.

Wetenswaardigheden Puk

Puck Moonen

Puk is afgeleid van Puck. Puck Moonen is een Nederlandse wielrenster. Met haar 22 jaar is ze nog erg jong, maar toch wist ze al een contract bij Lotto Soudal Ladies in de wacht te slepen. In 2017 werd ze door het mannenblad FHM uitgeroepen tot Mooiste Sportvrouw van Nederland.

Puck van den Hoogen

Puck van den Hoogen is journalist en radiomaker. Ze schreef onder meer voor Het Parool. Tegenwoordig is ze vooral bekend van het radioprogramma Domien, Jouw Ochtendshow op 3FM. Ze is daar vooral werkzaam in de redactie, maar ook regelmatig te horen als ondersteuning van presentator Domien Verschuren.

Puck Loomans

Puck Loomans is een Nederlands model. Met haar 18 jaar deed ze al campagnes voor Estee Lauder en het Amerikaanse warenhuis Bloomingdale’s. Het model werd door RTL Nieuws in 2013 ‘de nieuwe Kate Moss’ genoemd.

Bekijk ook deze namen

Sem, Jesse, Noa, Puck, Daan, Luca, Bo, Sam, Juul, Dani