Robin

Robin is afgeleid van Robrecht

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Robin
  • Geboortekaartjes met de naam Robin
  • Geboortekaartjes met de naam Robin
  • Geboortekaartjes met de naam Robin
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Robin?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Robin

46%
73%
15%
28%
14%
25%

Welke kenmerken vind je bij Robin passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Robin

Robin is afgeleid van Robrecht. Robrecht is een Germaanse naam die is samengesteld uit ‘rod’, dat ‘roem’ betekent en ‘brecht’ of ‘bert’. Dit betekent ‘stralend, schitterend’. ‘Schitterend door roem’ is dus de totale betekenis van de naam.

Met de Normandiërs kwam de vorm Robert in Engeland terecht, waarvandaan hij zich later weer naar het vasteland verspreidde.

Aantallen en varianten Robin

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Robin als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Robin per jaar gegeven is

Robin is afgeleid van Robrecht. Robrecht komt tegenwoordig bijna niet meer voor. Robert wordt wel heel veel gebruikt, er zijn 91.000 mannen met deze naam.

Verder zijn er 10.500 mannen die Robbert heten. Robert werd voor 1970 veel gebruikt, Robbert werd later populair.

De gelatiniseerde variant is Robertus. Deze naam komt 27.500 keer voor. Hij werd vooral veel gebruikt tussen 1960 en 1970. Robin wordt als jongens- en als meisjesnaam gebruikt.

Als meisjesnaam is hij halverwege de jaren tachtig in beeld gekomen en komt hij 7.500 keer voor. Als jongensnaam was hij al langer in gebruik. 26.000 mannen en jongens dragen deze naam. Als meisjesnaam komt af en toe ook Robyn voor, maar deze spelling is niet erg gebruikelijk. Slechts ongeveer 500 meisjes heten zo. Jongens heten ook wel Robbin, deze variant komt ongeveer 2.000 keer voor.

De naam wordt vaak verkort tot Rob. Bijna 14.000 mannen heten zo. Tussen 1980 en 1990 werd deze naam veel gebruikt. Minder gebruikelijk is de verkleinvorm Robbie. Bijna 2.500 mannen dragen deze naam. 1.500 mannen heten Robby.

Voor meisjes is de naam Bobbi in gebruik. Deze komt ongeveer 500 keer voor. De naam kan ook zijn afgeleid van Barbara. Dat betekent ‘stamelend’.

De Italiaanse vorm Roberto was met name tussen 1960 en 1970 in gebruik. In totaal komt hij zo’n 4.000 keer voor. De vrouwelijke vorm Roberta wordt zo’n 1.500 keer gebruikt. Robine komt 1.000 keer voor. 500 mannen heten Robertino.

Robert komt ook wel voor in samengestelde namen. Robert-Jan is daarvan de meest gebruikte, deze komt ongeveer 1.000 keer voor. Jan is afkomstig van Johannes, dit betekent ‘God is genadig’.

Bekijk ook deze namen

Mees, Noah, Bo, Luca, Isa, Sem, Dani, Anne, Floor, Charlie