Rianne

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Rianne
  • Geboortekaartjes met de naam Rianne
  • Geboortekaartjes met de naam Rianne
  • Geboortekaartjes met de naam Rianne
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Rianne?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Rianne

74%
38%
27%
23%
15%
17%

Welke kenmerken vind je bij Rianne passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Rianne

Rianne is een meisjesnaam die op twee manieren ontstaan kan zijn. Of het is een vrouwelijke verkorting van Adrianus, of het is een combinatie van Ria of Riemet Anna. Adrianus betekent ‘inwoner van Adria’. Dit ligt in Italië, de Adriatische Zee heeft zijn naam ook aan deze plaats te danken. Het zand langs de kust van de Adriatische Zee is donkergekleurd en de naam Adria wordt daarom in verband gebracht met het Latijnse woord voor donker of dofzwart, ‘ater’. Riaen Rie stammen af van Maria, deze naam betekent vermoedelijk ‘bitterheid’. De precieze betekenis is echter niet bekend. Anna betekent ‘lieflijke’ of ‘genade, begenadigde’.

Aantallen en varianten Rianne

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Rianne als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Rianne per jaar gegeven is

Rianne komt ruim 10.000 keer voor. De naam kwam tussen 1960 en 1970 in gebruik, maar werd pas halverwege de jaren tachtig populair. Na 1990 nam het gebruik ervan weer af. Rianne werd aanvankelijk vooral als eerste naam gegeven, de laatste jaren komt de naam ook vaak voor als volgnaam.3.000 vrouwen heten Ria. Deze naam wordt twee keer zo vaak als eerste naam dan als volgnaam gebruikt. Als eerste naam was hij vooral tussen 1940 en 1960 gebruikt, als volgnaam komt hij de laatste jaren vaker voor. Rie wordt tegenwoordig nauwelijks meer gebruikt.Rianne kent ook enkele varianten, zoals Rian en Ryanne. Deze komen echter niet vaak voor. 1.000 vrouwen heten Rian, 700 vrouwen dragen de naam Ryanne.

Wetenswaardigheden Rianne

Een naam die zo vaak voorkomt, moet natuurlijk wel beroemde dragers gehad hebben. Van 117 tot 138 was Hadrianus (76-138) keizer van Rome. Hij heeft onder andere het Pantheon in Rome laten bouwen en ook de totstandkoming van de Hadrianuswal in het noorden van Brittannië is aan hem te danken. Deze 117 kilometer lange muur was bedoeld als verdedigingslinie tegen de aanvallen van de Schotten en de Picten.

Tijdens een bezoek aan de Lage Landen gaf keizer Hadrianus aan een nederzetting van de Kaninefaten, op de plaats van het huidige Voorburg, marktrechten en noemde het Forum Hadriani. Het werd dankzij zijn economische betekenis een belangrijke stad, maar in 270 werd de plaats door de Romeinen verlaten en raakte in verval.

De eerste en tot nu toe enige Nederlandse paus heette ook Hadrianus. Hij werd in Utrecht geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens (1459-1523). In 1522 werd hij tot paus verkozen. In 1523 overleed hij, na een pontificaat van een jaar en twee weken.

Ook recenter zijn er bekende Adriaans. Denk bijvoorbeeld aan de schrijver Adriaan van Dis (1946), die onder andere Indische duinen en De wandelaar schreef, of de dichter Adriaan Roland Holst (1888-1976). Hij kreeg verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder in 1948 de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Namen die lijken op Rianne

Ryanne, Rie, Ria, Rian

Bekijk ook deze namen

Fenna, Ivy, Jill, Nina, Fleur, Zoë, Rosa, Elin, Mia, Merel