Roos

Roos betekent 'roem'

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Roos
  • Geboortekaartjes met de naam Roos
  • Geboortekaartjes met de naam Roos
  • Geboortekaartjes met de naam Roos
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Roos?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Roos

83%
40%
32%
25%
12%
15%

Welke kenmerken vind je bij Roos passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Roos

Roos is een verkorte vorm van de meisjesnaam Rosa. Meestal wordt deze naam verklaard vanuit het Latijnse ‘rosa’ dat verwijst naar de bloemsoort roos. De roos kent honderden soorten en staat vooral bekend om haar heerlijke geur.

Oorspronkelijk stamt de naam Roos waarschijnlijk niet af van ‘rosa’, maar van een Germaanse naam waarvan het eerste deel ‘rod’ was. Dit betekent ‘roem’.

Rozen worden vaak als symbool gebruikt. In het christendom is de roos een verwijzing naar de wonden van Christus of het bloed van de martelaren. Wereldwijd wordt de bloem gebruikt als verbeelding van de Dag van de Arbeid. De roos verwijst dan naar de rooskleurige toekomst en sociale zekerheid. Ten slotte is een rode roos een veelgebruikt geschenk om liefde uit te dragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Roos

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Roos als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Roos per jaar gegeven is

Roos is een populaire meisjesnaam. Hij komt ongeveer 11.700 keer voor en werd vooral de afgelopen vijftien jaar veel gebruikt. Vanaf 1997 is er een snelle stijging te zien in het gebruik van de naam. Mogelijk had dit iets te maken met het succes van meidengroep Linda, Roos en Jessica. Roos wordt ook als tweede naam gebruikt, dit komt zo’n 3.000 keer voor.

Buiten Nederland komt de naam Roos niet zo vaak voor. In het Engels wordt meestal de voorkeur gegeven aan de spelling Rose. Dit leidt tot ongeveer dezelfde uitspraak als Roos in het Nederlands.

Roos is afgeleid van Rosa. Ruim 10.500 vrouwen en meisjes heten Rosa. De naam is sinds 1975 sterk in populariteit gestegen. Hij wordt vaker als eerste naam dan als volgnaam gegeven. Bijna 1.000 vrouwen dragen de naam Roza.

Wetenswaardigheden Roos

Linda, Roos en Jessica

Linda, Roos en Jessica zijn personages uit de soap Goede tijden, slechte tijden. Zij vormden als grap een meidengroep en brachten het nummer Ademnood uit. De band bestond uit Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman. Na hun debuutsingle scoorden ze nog vijf hits.

Roos Schlikker

Roos Schlikker is journalist en schreef verschillende boeken. Ze schreef onder meer een boek over opvoeden, getiteld Van achter het behang tot over je oren. Haar columns werden gebundeld in We rommelen maar wat aan.

Roos Smit

Roos Smit is een Nederlandse actrice. Ze werd bekend door haar rol in SpangaS. Daarnaast speelde ze in de verfilming van Radeloos van Carry Slee. Ook was ze te zien in de reclamespotjes van een bekende supermarktketen.

Roos en haar Mannen

Roos en haar Mannen waren verantwoordelijk voor de presentatie van Villa Achterwerk. Roos, in haar typische rode mantelpak, was de presentatrice. Daarbij werd ze ondersteund door uitvinder Gert Jan van Rossum en geluidsman Wim van Oorschot. Sinds 2016 hebben Roos en haar mannen een nieuwe serie op Zapp.

Molen de Roos

De Delftse Molen de Roos werd in 2012 even wereldberoemd. Voor de aanleg van een nieuwe spoortunnel stond de molen in de weg. Omdat het een monument is, mocht hij niet worden afgebroken. Daarom werd de molen in zijn geheel verplaatst. Dit was een groot bouwkundig project dat wereldwijd aandacht kreeg.

Bekijk ook deze namen

Lauren, Lynn, Loua, Emma, Eline, Suze, Kate, Lola, Hanna, Amy