Sofie

Sofie betekent ‘wijsheid’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sofie
  • Geboortekaartjes met de naam Sofie
  • Geboortekaartjes met de naam Sofie
  • Geboortekaartjes met de naam Sofie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sofie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sofie

83%
38%
32%
27%
11%
20%

Welke kenmerken vind je bij Sofie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sofie

Sofie is een Griekse meisjesnaam die (levens)wijsheid betekent. Het woord filosofie komt hier ook vandaan: filo is ‘houden van’ en sofie is ‘wijsheid’. De naam is afgeleid van Sophia.

Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo. Uiteindelijk werd Sophia een vrouwennaam die zich, mede doordat er een heilige met deze naam was, over Europa verspreidde.

Aantallen en varianten Sofie

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sofie als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sofie per jaar gegeven is

Sofie is een populaire meisjesnaam en komt in Nederland ongeveer 8.000 keer voor. De naam is sinds de jaren zeventig in gebruik en steeg langzaam in populariteit. Vanaf 2000 kregen steeds meer meisjes deze naam. In 2006 kregen voor het eerst meer dan 300 meisjes de naam Sofie. Een spectaculairdere toename is te zien in het gebruik van de naam Sophie, geschreven met ph.

Tussen 1980 en 2010 is het aantal kinderen dat Sophie genoemd wordt vertienvoudigd. De afgelopen jaren staat de naam dan ook steevast in de top-5 van meest populaire meisjesnamen, samen met Emma, Julia en Tess. In 2014 en 2016 stond Sophie op nummer 1, in 2017 daalde zij iets naar plek 3. In totaal zijn er zo’n 35.000 vrouwen en meisjes met de naam Sophie.

Sofie is afgeleid van Sophia. 34.500 vrouwen en 800 mannen heten Sophia. Deze naam kan dus ook als jongensnaam gebruikt worden.

Een variant van Sofie die de laatste jaren in opkomst is, is Fiep. Er zijn ruim 300 vrouwen en meisjes die zo heten.

Wetenswaardigheden Sofie

De wereld van Sofie

Al jarenlang staat het boek De wereld van Sofie van Jostein Gaarder op de literatuurlijst van veel middelbare scholen. Dit boek uit 1991 bespreekt op een eenvoudige, begrijpelijke manier verschillende levensvragen en filosofieën. Hierdoor is het boek voor zowel volwassenen als jongeren interessant om te lezen.

Sofie van den Enk

Sofie van den Enk is een Nederlandse presentatrice en schrijfster. Ze is te zien in programma’s als De Rekenkamer en Keuringsdienst van Waarde. Daarnaast schreef ze mee aan twee boeken over ouderschap.

Sofiekruid

Sofiekruid is een plant met gelige bloemetjes. Het plantje dankt zijn naam aan het Latijnse ‘sophia chirurgorum’. Dat betekent ‘wijsheid der artsen’. Vroeger werd sofiekruid gebruikt als medicijn tegen de darmziekte dysenterie.

Namen die lijken op Sofie

Fie, Zofia, Soof, Sofia, Sonja, Sophie

Bekijk ook deze namen

Merel, Emily, Elena, Femke, Lola, Ella, Lotte, Lisa, Lieke, Milou