Sophie

Sophie betekent ‘wijsheid’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sophie
  • Geboortekaartjes met de naam Sophie
  • Geboortekaartjes met de naam Sophie
  • Geboortekaartjes met de naam Sophie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sophie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sophie

79%
36%
37%
27%
13%
28%

Welke kenmerken vind je bij Sophie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sophie

Sophie is een meisjesnaam die is gebaseerd op het Griekse woord ‘sophia’, met de betekenis ‘(levens)wijsheid’. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Sophie is afgeleid van Sophia, maar is tegenwoordig een stuk populairder dan deze stamnaam.

Aantallen en varianten Sophie

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sophie als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sophie per jaar gegeven is

Sophie is een populaire meisjesnaam. In 2021 stond de naam op de vijfde plaats van de populairste meisjesnamen. 621 meisjes kregen dat jaar de naam Sophie. Ruim 20.000 vrouwen en meisjes hebben de naam Sophie als voornaam en nog eens ruim 15.000 als tweede naam.

Er is een spectaculaire toename te zien in het gebruik van de naam Sophie. Tussen 1980 en 2010 is het aantal kinderen dat deze naam kreeg vertienvoudigd. De meisjesnaam staat dan ook al minstens 10 jaar in de top 5 van populairste meisjesnamen, waarbij hij regelmatig de eerste plaats bereikt. Sophie strijdt al jaren met de populaire meisjesnamen Emma, Tess, Julia en Anna om de nummer 1-positie.

De variant met een f in plaats van ph is minder geliefd, maar wordt ook vaak gebruikt. Sofie komt ongeveer 7.000 keer voor.

Ook wereldwijd is de naam Sophie populair. In Ierland, Schotland, Nieuw-Zeeland en Oostenrijk heeft deze babynaam ook een plek in de top-10 met meest gegeven meisjesnamen. Andere landen waar Sophie veel voorkomt, zijn Australië, Zwitserland en Engeland.

Sophie is afgeleid van Sophia. Ongeveer 35.000 vrouwen en 800 mannen dragen deze naam. Na 1950 nam het gebruik van deze naam af tot 1980. Sinds die tijd is er weer een kleine opleving en blijft het aantal meisjes dat jaarlijks deze naam krijgt langzaam toenemen.

Wetenswaardigheden Sophie

De naam Sophie is niet alleen een populaire babynaam. Hij wordt ook regelmatig gebruikt in films en boeken. Als je deze naam aan je baby geeft, zal je kindje veel (bekende) naamgenootjes hebben.

Mamma Mia!

In de musical en gelijknamige film Mamma Mia! is Sophie het hoofdpersonage. Voor haar bruiloft heeft Sophie drie mannen uitgenodigd die mogelijk haar vader kunnen zijn. Hierdoor ontstaat een hoop hilariteit, onder begeleiding van de muziek van ABBA. Sophie wordt in de film gespeeld door Amanda Seyfried.

De Grote Vriendelijke Reus

Sophie is de heldin in Roald Dahls De Grote Vriendelijke Reus. In dit kinderboek wordt het weesmeisje Sophie door een reus meegenomen naar het Reuzenland. Hier leert ze waar dromen vandaan komen en beleeft ze een groot avontuur.

Sophie’s Choice

Sophie’s Choice is de verfilming van de gelijknamige roman. Het is een dramatische film met Meryl Streep in de hoofdrol. Het verhaal gaat over een moeder die in de Tweede Wereldoorlog voor een onmogelijke keuze komt te staan.

Sophie Hilbrand

Sophie Hilbrand een Nederlandse is presentatrice en actrice. Ze presenteerde onder meer Try Before You Die en Spuiten en Slikken. Daarnaast was ze te zien in de film Zomerhitte. Ook maakte ze verschillende documentaireseries waarin ze enkele maatschappelijke onderwerpen kritisch bekijkt.

Sophie Turner

Sophie Turner werd in een klap wereldberoemd door haar rol in Game of Thrones. De actrice speelt de rol van Sansa Stark. Daarnaast is ze te zien in X-Men: Apocalypse. Hierin speelt ze de telepathisch begaafde Jean.

Sophie Kinsella

Sophie Kinsella is een Britse auteur. Haar boeken zijn ook in Nederland razend populair. De bekendste reeks is Shopaholic!, die ook werd verfilmd. Sophie Kinsella is een pseudoniem, de schrijfster heet eigenlijk Madeleine Wickham.

Prinses Sophie

Sophie, Countess of Wessex is de vrouw van de Engelse prins Edward. Daarmee is ze een schoondochter van koningin Elizabeth. Prinses Sophie zet zich in voor een groot aantal goede doelen.

Namen die lijken op Sophie

Fie, Zofia, Soof, Sofia, Sofie, Sonja

Bekijk ook deze namen

Naomi, Suze, Lara, Liva, Maeve, Sara, Lieke, Luna, Liv, Elise