Soof

Soof is afgeleid van Sophia

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Soof
  • Geboortekaartjes met de naam Soof
  • Geboortekaartjes met de naam Soof
  • Geboortekaartjes met de naam Soof
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Soof?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Soof

57%
68%
6%
50%
 5%
 5%

Welke kenmerken vind je bij Soof passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Soof

Soof is afgeleid van Sophia. Sophia is een Griekse meisjesnaam met de betekenis ‘(levens)wijsheid’. Vroeger werd de term ‘hagia sophia’, dat ‘heilige wijsheid’ betekent, wel gebruikt als omschrijving van Christus; later noemde men ook kerken zo.

Uiteindelijk werd Sophia een vrouwennaam die zich, mede doordat er een heilige met deze naam was, over Europa verspreidde. In het Duitse gedeelte van Europa werd Sophia een geliefde naam onder de hoge adel en ook dat droeg bij aan de verspreiding van de naam.

Vanaf de veertiende eeuw werd de naam algemener gebruikt, dus niet alleen in adellijke kringen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Soof

Soof is afgeleid van Sophia. Sophia staat in de top 50 van populairste meisjesnamen. Ongeveer 35.000 vrouwen en 800 mannen hebben deze naam. De naam was jaren populair, maar na 1950 nam het gebruik sterk af. Rond 1980 nam het aantal Sophia’s in Nederland weer toe, met een sterke stijging vanaf 2010. In het buitenland is de naam iets populairder. Zo staat Sophia in Oostenrijk en Amerika al een aantal jaar in de top 10. De variant met een f, Sofia, is ook populair in Nederland.

Een spectaculairdere toename is te zien in het gebruik van de naam Sophie, een variant op Sophia. Tussen 1980 en 2010 is het aantal kinderen dat Sophie genoemd wordt vertienvoudigd. In totaal zijn er ruim 25.000 vrouwen en meisjes met de naam Sophie. De variant met een f in plaats van ph is minder geliefd. Sofie komt zo’n 7.000 keer voor. Ook de verkorte vorm van deze naam, Fie, wordt steeds populairder.

Vanuit het Russisch is de variant Sonja ontstaan. Deze naam komt sinds ongeveer 1920 in Nederland voor en werd voornamelijk tussen 1950 en 1980 veel gebruikt. Er zijn bijna 14.000 vrouwen die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Soof

Actrice Sophia Loren

Soof is afgeleid van Sophia. Sophia Loren is een wereldberoemde actrice uit Italië. Ze speelde in talloze films als Houseboat, Heller in Pink Tights en It Started in Naples. Naast haar carrière als actrice is ze bekend als stijlicoon.

Sophia Kinderziekenhuis

Het Sophia Kinderziekenhuis is het oudste kinderziekenhuis van Nederland. Het werd in 1863 opgericht. Het kinderziekenhuis is onderdeel van het Erasmus MC en is vernoemd naar koningin Sophia.

Koningin Sophia

Sophia van Wurtemberg was koningin van Nederland tussen 1849 en 1877. Zij was de vrouw van koning Willem III. Koningin Sophia zette zich in voor het feminisme, dierenwelzijn en zendingen naar China.

Namen die lijken op Soof

Fie, Zofia, Sofia, Sofie, Sonja, Sophie

Bekijk ook deze namen

Julie, Sara, Lizzy, Eline, Ella, Kate, Charlotte, Zoë, Lynn, Emily