Stijn

Stijn is een oer-Hollandse jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Stijn
  • Geboortekaartjes met de naam Stijn
  • Geboortekaartjes met de naam Stijn
  • Geboortekaartjes met de naam Stijn
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Stijn?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Stijn

42%
74%
22%
26%
17%
15%

Welke kenmerken vind je bij Stijn passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Stijn

Stijn is een Nederlandse naam met verschillende betekenissen. Waarschijnlijk is het een variant op de Germaanse naam Stein. De betekenis hiervan is ‘steen’ of ‘stenen wapen’. Van oorsprong is deze naamstam Noors.

Het is ook mogelijk dat de naam is ontstaan als verkorting van een naam als Constantijn of Augustijn. Augustijn betekent ‘geheiligd, gewijd, verheven, eerwaardig’. Het is een afgeleide van het Latijnse Augustus. Letterlijk betekent dat ‘vermeerderaar’, van het werkwoord ‘augere’. De betekenis van Constantijn is ‘standvastig, volhardend’.

Een andere verklaring is dat deze naam afkomstig is van Christina. Deze meisjesnaam is afgeleid van het woord ‘christen’. Stijntje kan een vleivorm van Stijn zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Stijn

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Stijn als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Stijn per jaar gegeven is

Stijn is in Nederland een heel gebruikelijke jongensnaam. Ongeveer 15.500 mannen en jongens heten zo. Hoewel de naam altijd al wel voorkwam, is hij sinds de jaren negentig in rap tempo steeds populairder geworden. In 2011 stond de naam eenmalig in de top 10 van populairste jongensnamen, maar een hogere positie heeft de naam niet behaald. Toch staat Stijn nog altijd in de top 50 van meest gebruikte jongensnamen.

Buiten Nederland komt Stijn bijna niet voor. Alleen in België hoor je de jongensnaam weleens. Stijn is dus echt een Nederlandse naam.

Stijn is afgeleid van Stein. Stein komt niet zo heel vaak voor, ongeveer 800 keer. De naam wint wel steeds meer aan populariteit. Stijntje wordt steeds minder vaak gebruikt, maar komt nog wel 2.500 keer voor.

Bijna 1.500 vrouwen heten Stientje. Tegenwoordig komt het maar zelden voor dat een kind Stijntje of Stientje genoemd wordt.

Wetenswaardigheden Stijn

Stijn Streuvels

Stijn Streuvels wordt gezien als een van de meest invloedrijke Vlaamse auteurs. Hij heeft een groot oeuvre, waarvan het bekendste waarschijnlijk De teleurgang van de waterhoek is. Dit boek werd in 1971 verfilmd met Willeke van Ammelrooy in de hoofdrol.

Stijn van Vliet

Stijn van Vliet is een Nederlandse presentator en programmamaker. Hij is vooral bekend van het programma Streetlab. In dit programma voert Stijn met zijn drie beste vrienden sociale experimenten uit op straat. Zo deed hij zich voor als de international ‘Njits’ tijdens een training van F.C. Utrecht om te kijken hoe ver hij met zijn toneelspel zou komen.

Stijn Fransen

Dat Stijn niet alleen een leuke naam kan zijn voor jongens, maar ook gewoon als meisjesnaam kan worden gebruikt, bewijst actrice Stijn Fransen. Zij was te zien in de serie SpangaS en in Goede tijden, slechte tijden.

Namen die lijken op Stijn

Stenn, Steijn, Sten, Steyn, Stientje, Stijntje, Augustijn

Bekijk ook deze namen

James, Otis, Tijn, Rayan, Adam, Teun, Melle, Cas, Milan, Luuk