Suze

Suze is afgeleid van Susanna

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Suze
  • Geboortekaartjes met de naam Suze
  • Geboortekaartjes met de naam Suze
  • Geboortekaartjes met de naam Suze
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Suze?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Suze

79%
44%
16%
29%
9%
9%

Welke kenmerken vind je bij Suze passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Suze

Suze is een verkorte vorm van de meisjesnaam Susanna. Die naam is via het Grieks afkomstig van het Hebreeuwse woord ‘sjoesjanah’, dat ‘lelie’ betekent. Mogelijk is dat woord weer een afstammeling uit het oude Egypitisch. Daar bestond het woord ‘ssn’, dat ‘lotus’ betekent.

De naam Susanna kwam al voor in het Oude Testament van de Bijbel. Daar was Susanna een vrouw die vals beschuldigd werd van overspel. De profeet Daniel schiet haar te hulp en zorgt dat de beschuldigers zelf gestraft worden. De naam Suze is nog een stuk recenter. Deze komt in Nederland voor sinds het begin van de 20e eeuw.

Aantallen en varianten Suze

Suze wordt steeds vaker als meisjesnaam gekozen. De naam kwam in gebruik rond het begin van de 20e eeuw, maar was lange tijd niet een heel populaire naam. Pas vanaf het begin van de jaren ’90 begon de naam toe te nemen in gebruik. Vanaf de 21e eeuw wordt de naam steeds vaker gekozen en staat hij in de top-50 van populairste meisjesnamen. Ongeveer 3.700 meisjes en vrouwen heten Suze.

Suze is afgeleid van Susanna. Susanna komt 15.500 keer voor, iets vaker als volgnaam dan als eerste naam. Al decennia lang neemt het gebruik van deze naam langzaam af. 23.000 vrouwen heten Suzanne, Suzanna komt 12.000 keer voor en Susanne 11.500 keer. Vanuit het Pools bestaat de vorm Zuzanna. Deze komt ongeveer 160 keer voor.

De verkorting Sanne is de meest gebruikte variant van Susanna en komt 28.000 keer voor. Deze naam is halverwege de jaren tachtig populair geworden. 800 vrouwen heten Sanna.

De naam wordt ook wel verkort tot Susan of Suzan. Susan komt 7.500 keer voor, Suzan 4.000 keer. Beide varianten worden met name sinds 1970 gebruikt.

De afgelopen tien jaar is de verkorting Suus veel gebruikt. In totaal komt die naam 1.100 keer voor.

Wetenswaardigheden Suze

Suze Groeneweg

Suze Groeneweg was de eerste vrouw in de Nederlandse Tweede Kamer. Ze was oorspronkelijk lerares en zette zich tijdens haar politieke carrière dan ook vooral in voor onderwijsvernieuwingen. De politica streed voor socialistische en feministische doelen. In 1937 werd ze geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Likeur

Suze is een Franse kruidenlikeur. De drank is gebaseerd op het plantje gentiaan. Het heeft een goudgele kleur en smaakt bitterzoet. De naam kan afkomstig zijn van de schoonzus van de uitvinder van deze likeur, of van een Zwitsers riviertje. In het stroomgebied van rivier de Suze was de likeur namelijk al vroeg populair.

Namen die lijken op Suze

Sue, Zuzanna, Suus, Suzan, Suzanna, Suzanne, Susan, Susanne, Sanna, Sanne

Bekijk ook deze namen

Femke, Tess, Merel, Loïs, Loua, Lina, Livia, Lena, Jasmijn, Lieke