Sven

Sven is een Scandinavische jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sven
  • Geboortekaartjes met de naam Sven
  • Geboortekaartjes met de naam Sven
  • Geboortekaartjes met de naam Sven
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sven?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sven

43%
71%
16%
27%
18%
25%

Welke kenmerken vind je bij Sven passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sven

Sven is een Scandinavische naam en betekent ‘de jonge’. Hij stamt uit het Oudnoors en betekent ‘jongen, jongeling, kerel’. Oorspronkelijk werd het voor een andere naam geplaatst en betekende dan ‘de jonge’ of ‘de kleine’.

Inmiddels is de naam in Nederland populairder dan in het land van oorsprong, Noorwegen. Desondanks wordt Sven nog steeds gezien als een typisch Scandinavische jongensnaam.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Sven

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sven als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sven per jaar gegeven is

Ongeveer 16.800 mannen en jongens heten Sven. Rond 1960 kwam de naam in beeld en sindsdien is het gebruik ervan blijven stijgen. Inmiddels neemt het gebruik van de naam alweer een tijdje af. De jongensnaam staat nog wel in de top 50 van populairste jongensnamen.

Vooral tussen 2004 en 2006 is een opvallende stijging te zien. In 2006 stond de naam zelfs in de top 10. Wellicht heeft dit iets te maken met de eerste Olympische successen van schaatser Sven Kramer in deze periode.

Sven wordt meestal als eerste naam gegeven. Af en toe komt ook de schrijfwijze Swen voor. Die naam wordt echter niet vaak gebruikt, slechts zo’n 800 keer in heel Nederland.

Wetenswaardigheden Sven

Sven Kramer

Sven Kramer is een van de bekendste atleten in Nederland. De Friese schaatser won verschillende Olympische medailles en werd in totaal zeventien keer wereldkampioen op verschillende afstanden. Sven is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Frozen

De meeste kinderen zullen de naam Sven wel herkennen uit de Disneyfilm Frozen. Hierin komt een rendier voor die deze naam draagt. Als hoofdpersoon Anna op zoek gaat naar haar zus Elsa, ontmoet ze Kristoff en Sven. Zij helpen Anna om Elsa te vinden en de zomer weer terug te brengen.

Sven Kockelmann

Sven Kockelmann is presentator en journalist. Hij is onder andere bekend van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Daarnaast presenteerde hij Goedemorgen Nederland bij de publieke omroep.

Namen die lijken op Sven

Swen

Bekijk ook deze namen

Milan, Jake, Stijn, Dex, Bram, Fedde, Tom, Melle, Tijn, Jaxx