Swen

Swen is afgeleid van Sven

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Swen
  • Geboortekaartjes met de naam Swen
  • Geboortekaartjes met de naam Swen
  • Geboortekaartjes met de naam Swen
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Swen?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Swen

32%
60%
13%
29%
28%
25%

Welke kenmerken vind je bij Swen passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Swen

Swen is afgeleid van Sven. Sven is een Scandinavische naam en betekent ‘de jonge’. Hij stamt uit het Oudnoors en betekent ‘jongen, jongeling, kerel’. Oorspronkelijk werd het voor een andere naam geplaatst en betekende dan ‘de jonge’ of ‘de kleine’.

Inmiddels is de naam in Nederland populairder dan in het land van oorsprong, Noorwegen. Desondanks wordt Sven nog steeds gezien als een typisch Scandinavische jongensnaam.

Aantallen en varianten Swen

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Swen als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Swen per jaar gegeven is

Swen is afgeleid van Sven. Ongeveer 16.800 mannen en jongens heten Sven. Rond 1960 kwam de naam in beeld en sindsdien is het gebruik ervan blijven stijgen. Inmiddels neemt het gebruik van de naam alweer een tijdje af. De jongensnaam staat nog wel in de top 50 van populairste jongensnamen.

Vooral tussen 2004 en 2006 is een opvallende stijging te zien. In 2006 stond de naam zelfs in de top 10. Wellicht heeft dit iets te maken met de eerste Olympische successen van schaatser Sven Kramer in deze periode.

Sven wordt meestal als eerste naam gegeven. Af en toe komt ook de schrijfwijze Swen voor. Die naam wordt echter niet vaak gebruikt, slechts zo’n 800 keer in heel Nederland.

Wetenswaardigheden Swen

Sven Kramer

Swen is afgeleid van Sven. Sven Kramer is een van de bekendste atleten in Nederland. De Friese schaatser won verschillende Olympische medailles en werd in totaal zeventien keer wereldkampioen op verschillende afstanden. Sven is benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Frozen

De meeste kinderen zullen de naam Sven wel herkennen uit de Disneyfilm Frozen. Hierin komt een rendier voor die deze naam draagt. Als hoofdpersoon Anna op zoek gaat naar haar zus Elsa, ontmoet ze Kristoff en Sven. Zij helpen Anna om Elsa te vinden en de zomer weer terug te brengen.

Sven Kockelmann

Sven Kockelmann is presentator en journalist. Hij is onder andere bekend van het actualiteitenprogramma Brandpunt. Daarnaast presenteerde hij Goedemorgen Nederland bij de publieke omroep.

Bekijk ook deze namen

Hidde, Elias, Liam, Noud, Mohammed, Tom, Zayn, Teun, Milan, Julian