Theodorus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Theodorus
  • Geboortekaartjes met de naam Theodorus
  • Geboortekaartjes met de naam Theodorus
  • Geboortekaartjes met de naam Theodorus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Theodorus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Theodorus

28%
33%
74%
9%
19%
21%

Welke kenmerken vind je bij Theodorus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Theodorus

Theodorus is een Griekse naam met de betekenis ‘godsgeschenk’. Er zijn diverse heiligen met deze naam, maar desondanks komt Theodorus pas sinds ongeveer de 17e eeuw in Nederland voor.

Vaak werd Theodorus gebruikt als gelatiniseerde vorm van Dirk, hoewel beide namen qua betekenis en afkomst niet met elkaar in verband staan. Dirk komt namelijk van het Germaanse Diederik, dat ‘machtige onder het volk’ betekent.

Aantallen en varianten Theodorus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Theodorus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Theodorus per jaar gegeven is

Er zijn bijna 145.000 mannen en bijna 1.000 vrouwen die de naam Theodorus dragen. De vrouwelijke vorm Theodora komt ruim 106.000 keer voor en wordt daarnaast door 1.300 mannen gedragen. Ook Theodora komt ruim twee keer zo vaak voor als volgnaam dan als eerste naam.

Voor beide namen geldt dat rond 1950 het gebruik sterk begon af te nemen. Bij Theodora is dat overigens alleen zo voor het gebruik van de naam als eerste naam. Tussen 1950 en 1970 werd Theodora juist vaker als volgnaam gegeven.

Een veelgebruikte vrouwelijke variant is Thea, maar deze naam zou ook van bijvoorbeeld Matthea afgeleid kunnen zijn. Die naam betekent eveneens ‘geschenk van God’. Zie ook Thijs. Thea komt ongeveer 5.000 keer voor. Deze naam was vooral populair tussen 1940 en 1970.

Theadora is een andere variant, deze komt ongeveer 3.000 keer voor. Als eerste naam kwam hij rond 1920 in gebruik, als volgnaam rond 1940. Sindsdien wordt hij vooral als volgnaam gegeven.

Varianten die steeds populairder worden zijn Teddy en Teddie. De eerste is een unisexnaam, terwijl Teddie vooral aan meisjes gegeven wordt.

Wetenswaardigheden Theodorus

Theodore Roosevelt (1858-1919) was van 1901 tot 1909 president van de Verenigde Staten. Hij was 42 toen hij president werd en daarmee was de hij de jongste president ooit. Ook was hij de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Die werd hem toegekend vanwege zijn bemiddeling tussen Rusland en Japan en zo meehielp aan de beëindiging van de Russisch-Japanse oorlog.

Tijdens Roosevelts regering werd onder andere een wet op de zuiverheid van voedings- en geneesmiddelen aangenomen. Dit was de eerste regeling vanuit de regering die de consument moest beschermen.

De teddybeer is vernoemd naar Roosevelt. Zijn bijnaam – waar hij overigens een hekel aan had – was Teddy en ooit weigerde hij tijdens een jachtpartij een berenjong te doden.

Namen die lijken op Theodorus

Teddy, Dorus, Theadora, Theo, Theodoor, Theodor, Theodora, Theodore, Ted, Thea

Bekijk ook deze namen

Adam, Ryan, Pepijn, James, Casper, Aiden, Tygo, Lenn, Elias, Nathan