Willebrordus

Willebrordus is afgeleid van Willibrord

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Willebrordus
  • Geboortekaartjes met de naam Willebrordus
  • Geboortekaartjes met de naam Willebrordus
  • Geboortekaartjes met de naam Willebrordus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Willebrordus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Willebrordus

 0%
10%
75%
 5%
20%
15%

Welke kenmerken vind je bij Willebrordus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Willebrordus

Willebrordus is afgeleid van Willibrord. Willibrord is een Germaanse naam die is opgebouwd uit de naamstammen ‘wil’ en ‘brord’. Die laatste naamstam komt uit het Angelsaksisch. ‘Wil’ heeft als betekenis ‘wil, streven, wilskracht’. ‘Brord’ betekent ‘(speer)punt’. Gezamenlijk zou dit dus kunnen betekenen ‘de wilskrachtige speerstrijder’.

De naam werd onder andere bekend door de zevende-eeuwse Willibrord, die het christendom naar de Friezen bracht.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Willebrordus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Willebrordus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Willebrordus per jaar gegeven is

Willebrordus is afgeleid van Willibrord. Er zijn zo’n 1.000 mannen met de naam Willibrord. Meestal wordt hij als volgnaam gegeven, vooral tussen 1940 en 1970. De naam wordt vaak gelatiniseerd tot Willibrordus, deze vorm komt 7.000 keer voor. Net als Willibrord werd Willibrordus voornamelijk gebruikt in de periode 1940-1970.

Een andere schrijfwijze is Willebrordus, een variant die zo’n 3.500 keer voorkomt. Sinds het einde van de jaren zestig wordt deze naam nauwelijks meer gebruikt.

Willibrord kent ook een vrouwelijke variant, namelijk Willibrorda. Er zijn ruim 500 vrouwen die zo heten. Meestal dragen zij de naam als volgnaam.

Wetenswaardigheden Willebrordus

Willebrordus is afgeleid van Willibrord. Willibrord (ca. 658-739) was een monnik van Angelsaksische afkomst. Vanaf zijn zevende groeide hij op in een klooster. Op zijn dertigste werd Willibrord tot priester gewijd. Hij uitte de wens om het evangelie onder de heidenen te verspreiden en reisde in 690 af naar Friesland.

Willibrord verzekerde zich bij zijn missionaire werk van de steun van de plaatselijke machthebbers, maar ook van de paus, die hem in 695 tot aartsbisschop van de Friezen wijdde. Willibrords vestigde zich in Utrecht en wordt daarom beschouwd als de eerste aartsbisschop van Utrecht.

Aan Willibrord worden diverse wonderen toegeschreven. Zijn graf in Echternach groeide al snel uit tot een belangrijke pelgrimsplaats. Al in het jaar 800 werd daarom de kerk die daar stond fors uitgebouwd.

Namen die lijken op Willebrordus

Willibrorda, Willibrordus

Bekijk ook deze namen

Otis, Johannes, Boaz, Tim, Ruben, Julian, Morris, Nathan, Stijn, Liam