Yara

Yara groeit snel in populariteit

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Yara
  • Geboortekaartjes met de naam Yara
  • Geboortekaartjes met de naam Yara
  • Geboortekaartjes met de naam Yara
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Yara?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Yara

66%
56%
10%
32%
18%
22%

Welke kenmerken vind je bij Yara passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Yara

Yara is een meisjesnaam afkomstig uit het Slavisch en is vermoedelijk afgeleid van Jaromir. Deze naam is opgebouwd uit twee naamstammen. ‘Jaro’ betekent ‘heftig (van karakter)’. De tweede stam is ‘mir’, wat de betekenis ‘beroemd’ of ‘vrede, wereld’ heeft.

De naam kan ook uit Portugal komen, hier betekent Yara ‘waterkoningin’. Ook kent Yara haar herkomst in het Arabisch. ‘Klein vlindertje’ is dan de betekenis.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Yara

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Yara als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Yara per jaar gegeven is

Yara is een meisjesnaam die snel in populariteit stijgt. De naam is in de jaren tachtig in gebruik gekomen en is vooral sinds 2000 snel populairder geworden. De naam blijft nog steeds toenemen in gebruik en staat inmiddels in de top 10 van populairste meisjesnamen. In totaal heten ruim 7.000 meisjes en vrouwen Yara.

De naam Yara is buiten Nederland vooral erg populair in Brazilië, net als in Portugal. Ook in Amerika worden steeds meer meisjes Yara genoemd.

De variant Jara komt nu zo’n 1.300 keer voor. De laatste jaren is de variant Yarah in gebruik gekomen. Er zijn nu ongeveer 250 meisjes en vrouwen die deze naam dragen.

Wetenswaardigheden Yara

Geografie

Yara is een gemeente in Cuba die bijna 60.000 bezoekers telt. Het begin van de Tienjarige Oorlog in Cuba vond plaats in deze gemeente. Dit moment staat nu bekend als ‘El grito de Yara’. In het Nederlands betekent dat ‘De schreeuw van Yara’.

Braziliaanse mythologie

Yara (ook wel geschreven als Lara) is een jonge, onsterfelijke godin uit de Braziliaanse mythologie. Ze ziet eruit als een soort zeemeermin en is onweerstaanbaar mooi. Dagelijks zit ze op een rots te zonnebaden en zingt ze de mooiste liedjes om mannen naar zich toe te lokken. Wanneer de mannen haar hebben gezien, laten ze hun hele leven achter en blijven de rest van hun leven bij Yara.

Namen die lijken op Yara

Yarah, Jara

Bekijk ook deze namen

Nola, Veerle, Hailey, Loua, Emily, Amber, Tess, Eline, Julia, Loïs