5 tips voor de partner tijdens de bevalling
Uiteraard heeft je vrouw de belangrijkste en zwaarste taak tijdens de bevalling. Dat betekent niet dat jouw rol als partner onbelangrijk is. In dit artikel vind je 5 praktische tips voor de partner tijdens de bevalling. Zo weet je wat je straks wel en juist niet moet doen.
De basis: hormonen
Het hormoon oxytocine zorgt voor weeën, die op hun beurt weer zorgen voor pijn. Maar als je vrouw blijft doorademen en blijft focussen (en dus ontspannen), gaat er een tweede hormoon stromen: endorfine. Dat maakt haar weer wat meer ontspannen. En dan kan er nog meer oxytocine vrijkomen.
Dit werkt als een soort vliegwiel: er komt steeds meer oxytocine vrij in haar bloed, waardoor de weeën steeds krachtiger worden. En als zij met haar hoofd erbij blijft, dus blijft focussen en blijft doorademen, komt er ook steeds meer endorfine vrij.
Dit proces zorgt ervoor dat je vrouw tijdens de bevalling in een flow komt. Dat merk je als partner ook: je vrouw raakt steeds meer in zichzelf gekeerd en wordt steeds minder aanspreekbaar. Zij is op de goede weg als dit het geval is.
Met de onderstaande tips kan je als partner ervoor zorgen dat je vrouw in die flow blijft.
1. Zorg voor een veilige en rustige omgeving
Dit zorgt ervoor dat je vrouw nergens door wordt afgeleid. De hormonen blijven dan goed stromen, waardoor de bevalling kan vorderen. Dus hou storende factoren op afstand, zorg voor rust (ook bij jezelf) en beantwoord waar mogelijk vragen voor haar.
2. Zorg voor lijfelijke steun
Misschien vindt je vrouw het prettig om tegen je aan te hangen, in je handen te knijpen (doe je ringen op tijd af), of tussen de weeën door bij te komen door op je te leunen. Blijf dicht bij haar en blijf scherp op haar wensen. Misschien vindt ze het fijn als je haar voeten masseert, of is het prettig om bij pittige weeën stevige druk te geven in haar onderrug.
3. Coach haar!
Ben je meegegaan naar de partnerles van de zwangerschapscursus? Dan heb je daar waarschijnlijk geleerd welke ademhalingstechnieken je vrouw tijdens de bevalling het beste kan toepassen. Bij het opvangen van de weeën kan je haar daarin begeleiden.
Help haar onthouden dat ze in ieder geval door blijft ademen, juist tijdens de heftige momenten. Dit zodat de zuurstof goed in haar buik blijft doordringen, daar waar zo hard gewerkt wordt.
Ook positieve feedback werkt goed. Een bevalling kun je vergelijken met het lopen van een marathon. Er komt wellicht een moment dat ze er even ‘doorheen zit’. Niets zo prettig als er dan iemand naast je staat die je aanmoedigt, dat geeft weer energie en moed!
4. Help bij de communicatie
Jij kent je partner als geen ander. Jij ziet aan haar ogen of ze iets wel of niet fijn vindt. Dus als jij ziet dat er iets gebeurt wat haar stoort (dat weet je zodra het gebeurt feilloos af te lezen aan haar reactie), zeg daar dan wat van.
Andersom kan je ook als haar tolk fungeren. Als de verloskundige of gynaecoloog iets tegen haar zegt, maar het lijkt niet goed door te dringen (juist doordat ze zo lekker in die flow zit), herhaal de boodschap dan voor haar. Jij kan altijd tot haar doordringen!
5. Blijf in haar buurt en blijf alert
Ook al voel je je soms het vijfde wiel aan de wagen – en denk je ‘ze redden het hier ook wel zonder mij’ – blijf er toch bij. Jij bent echt onderdeel van het proces en je aanwezigheid is belangrijk. Ook al voel je je misschien nutteloos, weet dat je aanwezigheid en je aandacht van onschatbare waarde is!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app