Zwangere vrouw is aan het bevallen en zit in de actieve ontsluitingsfase

De weeën komen nu echt regelmatig, vaker, langer en heviger. Dit is de actieve ontsluitingsfase van de bevalling – het komt nu echt goed op gang. Van de vorige fase merkte je misschien nog niet veel, maar nu zal je mogelijk niet meer door de weeën heen kunnen slapen. Tijdens deze fase ga je waarschijnlijk de verloskundige bellen.

De bevallingsfases:

  1. De latente fase (eerste ontsluitingsfase)
  2. De actieve fase (tweede ontsluitingsfase)
  3. De overgangsfase (laatste ontsluitingsfase)
  4. De uitdrijvingsfase
  5. De nageboorte

Weeën tijdens de actieve ontsluitingsfase van de bevalling

De weeën tijdens de actieve fase van de bevalling keren ongeveer elke 5 minuten terug en duren tot een volle minuut of zelfs langer. De krampen zijn op dit moment waarschijnlijk al zo heftig dat je moeite hebt om je dagelijkse bezigheden vol te houden – je hebt je volle aandacht nodig bij het opvangen van de weeën. Lees hier hoe weeën in deze fase voelen.

Vanaf nu komen de weeën steeds vaker. Als de vliezen nog niet gebroken zijn, gebeurt dat meestal wel tijdens deze fase.

Ontsluiting

De actieve fase begint bij zo’n 3-4 centimeter ontsluiting en duurt tot je 8 centimeter ontsluiting hebt bereikt. Doordat de weeën de baarmoedermond steeds meer oprekken, worden deze nu echt pijnlijk.

Gemiddeld duurt deze fase een uur per centimeter ontsluiting als de weeën elke 3 minuten terugkeren, maar eens te meer moet je eraan denken dat elke bevalling uniek is. Het kan voor jou veel sneller of langzamer gaan.

Wanneer verloskundige bellen?

Elke verloskundigenpraktijk heeft eigen richtlijnen voor wanneer je het beste de verloskundige kan bellen. Meestal geldt voor een eerste bevalling dat als de bevalling in een normaal tempo en zonder complicaties vordert, je het beste kan bellen als je een paar uur elke 4 tot 5 minuten weeën hebt.

Waar ga je bevallen?

Tijdens deze fase moet je je ongeveer gaan bedenken hoe je op de plaats aankomt, waar jij wil bevallen. Als je voor een thuisbevalling hebt gekozen, zorg je dat alles klaar ligt – het kraampakket ligt binnen handbereik en de ruimte is ingericht zoals jij dat wil.

Heb je gekozen voor een geboortehuis of een poliklinische bevalling, dan bepaalt de verloskundige meestal aan de hand van de ontsluiting wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat bij een eerste bevalling met ongeveer 6 centimeter ontsluiting. Bij een latere bevalling is dat meestal al bij 4 tot 5 centimeter.

Pijnbestrijding

Als je ervoor hebt gekozen gebruik te maken van pijnbestrijding, krijg je dat vaak tijdens deze fase. In Nederland heeft iedere vrouw die in het ziekenhuis bevalt recht op pijnbestrijding, ook als je van tevoren hebt aangegeven dat je het zonder wil doen. Je mag je altijd bedenken.