Gyneacoloog voelt aan zwangere buik voor afwijkende hoofdliggingen

De ideale ligging voor je baby bij de geboorte is met het hoofdje naar beneden en het achterhoofd in de richting van jouw buik. Het kan zijn dat je baby met zijn hoofd naar beneden ligt, maar een afwijkende hoofdligging heeft.

Er zijn verschillende hoofdliggingen die afwijken van de ideale achterhoofdsligging. Deze liggingen kunnen de bevalling lastiger maken of zelfs gevaarlijk zijn. Lees hieronder de meest voorkomende afwijkende hoofdliggingen.

Voorhoofdsligging

De baby ligt in tegensteling tot de achterhoofdsligging met het voorhoofd naar beneden. Deze zeldzame ligging is zeer ongunstig. De bekken zijn bij deze ligging doorgaans te klein voor de omvang van het hoofd. Een keizersnede is daarom bijna altijd nodig.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aangezichtsligging

Bij een aangezichtsligging ligt de baby met het gezicht naar beneden. De doorsnede van het gezicht is groter dan de doorsnede bij de achterhoofdsligging. Dit zorgt voor een moeilijkere bevalling en grotere kans op complicaties. Bij een aangezichtsligging is een natuurlijke bevalling mogelijk, maar er wordt relatief wel vaker voor een keizersnede gekozen.

Kruinligging

Bij een kruinligging ligt de baby niet met het achterhoofd maar met de kruin naar beneden. In deze ligging is de doorsnede van het hoofdje groter en kan deze moeilijker door het geboortekanaal. Bij deze ligging is een natuurlijk bevalling mogelijk, maar er wordt relatief snel voor een keizerssnede gekozen.

Sterrenkijker

Een sterrenkijker ligt wel met zijn hoofd omlaag, maar kijkt omhoog. Bij een sterrenkijker is vaak sprake van een lastigere bevalling. Het is afhankelijk van de verdere ligging en de grootte van de baby of een natuurlijke bevalling mogelijk is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app