pijnbestrjiding thuisbevalling

Afgezien van de manieren om de pijn op natuurlijke manier op te vangen, zijn er ook nog middelen die je thuis kan inzetten bij de bevalling, maar die enige kennis vereisen. Niet al deze vormen van pijnbestrijding zijn even gangbaar of even goed beschikbaar tijdens de bevalling.

TENS

TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is een mogelijkheid om zonder medicijnen pijnverlichting tijdens de bevalling te kunnen krijgen. Door middel van kleine stroomstootjes worden de pijnprikkels van de weeën onderschept. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder.

HypnoBirthing

HypnoBirthing heeft als doel om zo veel mogelijk ontspanning bij jezelf te creëren tijdens de bevalling, zodat je beter met de pijn kan omgaan en niet in paniek raakt als het even moeilijk is.

Hypnose is in deze zin niet hetzelfde als de veranderde gemoedstoestand die je op tv ziet, waarbij iemand maar met zijn vingers hoeft te knippen om jou te laten denken dat de pijn je alleen maar blij maakt. Je doet het werk allemaal zelf.

Je concentreert je even helemaal op jezelf, en raakt in een soort meditatieve toestand waarin de wereld een beetje aan je voorbij gaat. Je kan het vergelijken met als je een boek zit te lezen en daar helemaal in opgaat. Hypnobirthing vereist enige verdieping en begeleiding voordat het effectief toegepast kan worden.

Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die gebruikt maakt van naaldjes om energiebanen in je lichaam te stimuleren, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Acupunctuur heeft dus als doel om jouw lichaam beter in staat te stellen om met de pijn en stress van de bevalling om te gaan.

Acupressuur

Acupressuur werkt volgens dezelfde principes als acupunctuur, maar maakt geen gebruik van naaldjes. In plaats daarvan worden met de hand drukpunten gestimuleerd die kunnen helpen bij het omgaan met de barenspijn.

Fytotherapie

Fytotherapie is een geneeswijze op basis van kruiden. Kruidengeneesmiddelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de bevalling en hebben een rijke geschiedenis.

Pas wel op. Kruiden zijn een natuurproduct, maar kunnen ook gevaarlijke stoffen bevatten die bij verkeerd gebruik jou en de baby in gevaar kunnen brengen. Ga daarom alleen naar een gerenommeerde fytotherapeut of herborist.

Aromatherapie

Aromatherapie is een geneeskrachtige behandeling door middel van geuren. Geuren kunnen erg rustgevend zijn, of kunnen juist activeren als dit nodig is. Met aromatherapie kan je de juiste gemoedstoestand bij jezelf creëren om goed te kunnen bevallen.

De etherische oliën die bij aromatherapie worden gebruikt werken niet alleen in op je gemoedstoestand, maar hebben ook lichamelijk effect. Sommige oliën zijn namelijk van nature pijnstillend. Informeer je goed over het gebruik van etherische oliën, omdat sommige oliën niet direct op de huid mogen worden aangebracht.

Waterinjecties

Mocht je veel last hebben van pijn in de onderrug tijdens de bevalling, dan zijn waterinjecties misschien een idee. Door middel van injecties met steriel water in de onderrug kan de pijn worden gedempt. Deze injecties hebben geen bijwerkingen en zijn dus niet gevaarlijk voor moeder of kind.

Informeer bij je verloskundige naar de mogelijkheid van waterinjecties.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app