Vrouw met baby in haar armen in bevallen in een geboortehuis

In een geboortehuis of geboortecentrum kan je in een huiselijke sfeer bevallen met de zekerheid van een ziekenhuis in de buurt. Een geboortecentrum is een alternatief voor een poliklinische bevalling als je niet thuis kan of wilt bevallen.

Een geboortehuis wordt ook wel een geboortecentrum, geboortehotel, bevalcentrum of kraamkliniek genoemd. Afhankelijk van de instelling kan je ook tijdens je kraamtijd blijven.

Wanneer mag je bevallen in een geboortehuis?

Een geboortecentrum is alleen bedoeld voor een poliklinische bevalling. Je mag hier dus alleen bevallen als je ook thuis zou kunnen bevallen. De bevalling wordt niet begeleid door een gynaecoloog of klinisch verloskundige, maar door je eigen verloskundige en kraamverzorgende. Als er een medische noodzaak is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je dus niet bevallen in een geboortecentrum.

Verloskamer in een geboortehuis

Bij een bevalling in een geboortecentrum gebeurt eigenlijk niets anders dan bij een thuisbevalling. De verloskamers zijn daarom vaak zo huiselijk mogelijk ingericht. Soms zijn kamers zelf in een bepaald thema ingericht. Vaak is er ook een bank, tafeltje en een eigen badkamer.

Locatie geboortehuis

Een geboortecentrum ligt vaak tegen of zit in een ziekenhuis. Als er complicaties zijn tijdens de bevalling ben je dus zo in een medische verloskamer. Veel vrouwen vinden dit een veilige gedachte.

Kosten geboortehuis

De kosten voor een poliklinische bevalling kunnen verschillen per geboortecentrum. Doe daarom vooraf navraag over de tarieven. Vaak zijn de kosten overigens gelijk aan een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bij een poliklinische bevalling betaal je een eigen bijdrage van €357,84 (2020), tenzij je een aanvullende zorgverzekering hebt die de eigen bijdrage dekt.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in ons artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen onder andere vergelijken bij Independer.