Baby met korte jongensnamen in de armen van papa

Eén van de grootste babynamentrends van de afgelopen jaren is de korte naam. Zowel voor jongens als meisjes bestaat de top 20 vooral uit namen van drie of vier letters. Wij zetten de populairste korte jongensnamen voor je op een rij. Ben jij op zoek naar een korte naam voor je kindje? Laat je inspireren door deze twintig korte jongensnamen.

Korte jongensnamen: de top 20

Als je in de babynamentool zoekt op ‘korte jongensnamen’, worden de resultaten automatisch gesorteerd op populariteit. De onderstaande top 20 geeft dus weer wat de meest populaire korte jongensnamen zijn in Nederland (op basis van de gegevens over 2018).

1. Levi

Levi is een Hebreeuwse naam, bekend uit de Bijbel. De naam betekent ‘zich aansluitend, aanhankelijkheid’. De jongensnaam is sinds de jaren ’90 in razend tempo populair geworden. De laatste jaren staat hij regelmatig in de top 10 van populairste namen. Bij de korte jongensnamen is hij dan ook de nummer 1. Wil je liever een variant die nog niet zoveel voorkomt? Dan kan je kiezen voor Levy.

2. Finn

De precieze betekenis van Finn is onduidelijk. Het kan een variant zijn op de Ierse naam Fionn. Dat betekent ‘blank, wit’. Maar ook betekenissen als ‘vink’ en ‘iemand uit Finland’ worden aan deze korte jongensnaam toegewezen. Deze naam heeft ook een minder populaire variant: Fynn.

3. Sem

Sem werd razendsnel populair nadat sterrenkoppel Xander de Buisonjé en Wendy van Dijk hun zoontje zo noemden. De naam kan zowel voor jongens als meisjes worden gebruikt en betekent ‘de naam is God’. Voor een bijzondere twist kan je kiezen voor de variant Xem. Dit past helemaal bij de trend voor korte jongensnamen.

4. Noah

Noah betekent ‘rust’ of ‘troost’. Het is de Engelse spelwijze van de Bijbelse naam Noach. Deze naam is vooral bekend vanwege het verhaal over de Ark. De naam wordt zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt, hoewel Noa een gebruikelijkere spelling is voor de meisjesnaam.

5. Daan

Daan is een afkorting van Daniël. Het is van oorsprong een Hebreeuwse naam en betekent ‘mijn rechter is God’. Het is al jaren een geliefde naam in Nederland, waar hij regelmatig de lijst met populairste babynamen aanvoert. Liever een variant? Dan kan je de Engelse versie kiezen: Dean.

6. Luuk

Ook Luuk is een afkorting van een Bijbelse naam, namelijk Lucas. Het is een typisch Nederlandse naam, die verder nergens ter wereld populair is. De naam betekent ‘afkomstig uit Lucanië’. Dat is een gebied in Zuid-Italië. Afgeleide korte jongensnamen zijn Luke en Luc.

7. Bram

Bram is een afgeleide van Abraham en betekent ‘vader van vele volken’ of ‘de (goddelijke) vader is barmhartig’. Deze korte jongensnaam is nergens zo populair als in Nederland, waar hij al sinds de jaren ’90 in de top 20 staat. Een variant die minder vaak voorkomt is Abram, de oorspronkelijke naam van Abraham.

8. Mees

Mees is waarschijnlijk een afgekorte vorm van Bartholomeüs. De betekenis is onzeker. Inmiddels denken de meeste mensen aan het zangvogeltje, zoals de koolmees of de pimpelmees. Het is voornamelijk een jongensnaam, maar af en toe wordt hij ook voor meisjes gebruikt.

9. Liam

Liam is een afkorting van de Engelse naam William. De naam komt oorspronkelijk uit Ierland, maar is sinds de jaren ’90 ook in Nederland een steeds vaker gebruikte naam. Hij staat hier al een aantal jaar in de top 20. Een nieuwere spellingsvariant is Lyam.

10. Noud

Noud is een verkorte vorm van de naam Arnout. De naam betekent ‘hij die heerst als een adelaar’. De naam is sinds 2011 met een opmars bezig in de populariteitslijsten. Er zijn verschillende varianten van de naam in gebruik, zoals Nout, Naud of Naut.

11. Sam

Sam betekent ‘de naam is God’ en is een afkorting van Samuel. De naam wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt, maar is in Nederland vooral populair als jongensnaam. Een originele variant is het Friese Sjamme, dat ‘beschermer, koning’ betekent.

12. Adam

Adam komt uit het Hebreeuws en betekent ‘mens’. In de Bijbel is Adam de eerste mens en dus de stamvader van de gehele mensheid. De naam wordt ook in verband gebracht met de woorden ‘adama’, dat ‘bodem’ betekent, en ‘edom’, ‘rood’, maar het is niet zeker of dit verband klopt. Vanaf 2000 is de naam snel populair geworden in Nederland.

13. Max

Max betekent ‘de grootste’. De naam is afgeleid van Maximiliaan. Dat komt van het Latijnse woord ‘maximus’. Oorspronkelijk was Maximus een eretitel voor succesvolle legeraanvoerders, later werd het een naam. Max is een populaire jongensnaam die door 17.500 mannen en jongens wordt gedragen.

14. Lars

Lars betekent ‘de gelauwerde’. De naam is een Scandinavische afgeleide van de Latijnse familienaam Laurentius. De naam wordt wel in verband gebracht met ‘laurier’. Dan zou het ‘de gelauwerde’ betekenen. In de klassieke oudheid werd er een krans van laurier uitgereikt aan overwinnaars van sportwedstrijden.

15. Boaz

Boaz is Hebreeuwse naam die voorkomt in de Bijbel. Waarschijnlijk is de betekenis ‘in hem is kracht’ of ‘snelheid’. De naam wordt ook wel gespeld als Boas. Deze variant is halverwege de jaren ’80 in gebruik gekomen en stijgt sindsdien gestaag in populariteit.

16. Hugo

Hugo komt van de Germaanse naamstam ‘hug’ en betekent ‘denkende geest, verstand, herinnering’. Het is een populaire jongensnaam, die de laatste jaren alleen maar geliefder geworden is. Voorheen werd de variant Huig ook tamelijk veel gebruikt, maar deze naam komt steeds minder voor.

17. Gijs

Gijs betekent ‘stralend kind van edele afkomst’. De naam is afgeleid van het Germaanse Gijsbert. Het is een populaire jongensnaam die vanaf 1970 in Nederland wordt gebruik. Sindsdien is de naam steeds populairder geworden. De verkleinde variant Gijsje wordt ook wel voor meisjes gebruikt.

18. Luca

Luca is, net als Luuk, een afkorting van Lucas en heeft dus dezelfde betekenis: ‘afkomstig uit Lucanië’. Luca wordt zowel voor jongens als meisjes gebruikt. Als jongensnaam komt hij 6.000 keer voor, als meisjesnaam bijna 1.300 keer. De naam wordt ook wel met een K gespeld, als Luka.

19. Jan

Jan was jarenlang een van de populairste namen van Nederland, en is dat in sommige provincies nog steeds. Maar liefst 458.000 mannen en jongens heten zo. Jan betekent ‘God is genadig’. De naam is afgeleid van de Hebreeuwse naam Johannes. Buitenlandse varianten op de naam, zoals John, Jean en Jens worden ook regelmatig gekozen.

20. Teun

De precieze betekenis van Teun is onzeker. Waarschijnlijk is het een kortere variant van Teunis. Die naam is op zijn beurt weer afgeleid van Antonius. Dit is van oorsprong een Latijnse familienaam. Mogelijk betekent het ‘de onschatbare’. In Nederland heten bijna 8.000 mannen en jongens Teun.

Meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens in onze Babynamen-tool.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app