De meest populaire en opmerkelijke babynamen van 2016
Populairste meisjesnamen 2016
Anna is weer helemaal terug. Ondanks dat ze de top 20 de afgelopen jaren niet heeft verlaten, is het de eerste keer in 10 jaar tijd dat ze op nummer 1 staat en dus de populairste meisjesnaam is. Hiermee heeft ze Sophie en Julia van de troon gestoten. Deze twee dames stonden vanaf 2008 in de top 3, maar door de populariteit van Anna zijn zij in 2016 weggezakt naar plaats 4 en 5.
Emma en Tess staan dit jaar op een gedeelde tweede plaats. Emma was vorig jaar de absolute nummer één. Tess is flink gestegen ten opzichte van 2015. Vorig jaar stond zij nog op plaats 7.
Populairste jongensnamen 2016
Na een 7e plek vorig jaar is Daan dit jaar, net als in 2008, 2009, 2011, 2012 én 2014 de populairste jongensnaam. De meest gekozen naam in 2015, Liam, zakt dit jaar helemaal naar de 13e plek.
De nummer twee, Noah, staat voor het eerst in de top 3. Noah deed in 2009 voorzichtig zijn intrede in de top 20, maar verdween direct weer van het podium. In 2012 had hij zijn comeback, waarna hij ieder jaar in populariteit steeg. Nummer drie, Sem, staat al vanaf 2008 in de top 3 en was de afgelopen jaren meerdere malen de nummer 1 van Nederland.
Naamgenoot in de klas
Er zitten veel voordelen aan een populaire babynaam. Iedereen weet hoe je hem uitspreekt en schrijft, de namen passen in het tijdsbeeld en bijna iedereen vindt deze namen leuk. De keerzijde is dat je zoon of dochter niet de enige zal zijn met deze naam.
Alle Anna’s die dit jaar zijn geboren, hebben straks 11% kans dat zij in de klas komen met een andere Anna. Voor Daan geldt bijna hetzelfde: hij heeft 10% kans om een mede-Daan in de klas te hebben.*
Opmerkelijke babynamen
Niet alle namen zijn even populair. Sterker nog: er zijn honderden namen die maar één keer voorkomen. En dat is niet altijd zonder reden… Ook in 2016 zijn er weer een hoop bijzondere namen gekozen. Hieronder vind je de top 10 namen die wij het meest opmerkelijk vonden.
Sociale Verzekeringsbank
Voor dit artikel hebben wij gebruik gemaakt van de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB maakt deze lijst jaarlijks op basis van hun eigen gegevens. Doordat de SVB verantwoordelijk is voor de uitvoering van de kinderbijslag zijn alle babynamen bij hen bekend.
*De percentages zijn berekend op basis van een klas van 30 kinderen met 15 jongens en 15 meisjes.