Ervaringsexperts
stoppen met roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Forumlid Ilknuraksu vroeg op het 24Baby-forum hoe je stoppen kan aanpakken. Dit zijn jullie tips en ervaringen bij het stoppen met roken tijdens de zwangerschap.

Forumvraag van Ilknuraksu
Voor de rokers: hoe doen jullie het met de zwangerschap? Ik rookte normaal een half pakje per dag. Nu ik te horen heb gekregen dat ik zwanger ben kan ik niet in een keer stoppen. Hoe hebben jullie het gedaan?

Geef jouw mening en discussieer mee >>

Tips om te stoppen met roken

Andere zwangere vrouwen en ex-rokers geven je tips om te stoppen met roken.

1. Bouw langzaam af

Ik rookte een pakje per dag, 18 jaar lang. Toen ik wist dat ik zwanger was, ben ik overgestapt op een ander merk en lichtere sigaretten gaan roken. Daar zit maar 1 mg nicotine en 2 mg teer in per sigaret, dacht ik. Terwijl bij mijn oude merk een light sigaret 6 mg nicotine bevat.

Na 1,5 week ben ik gestopt. Ik was eerst geminderd naar tien sigaretten, toen naar acht, en toen zes enzovoorts. Op een gegeven moment is het niet meer de nicotine die roept, maar de handeling. Toen ben ik maar lolly’s gaan eten als een malle.
– XMiniMeX

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Gebruik een hulpboek

Ik rookte ook toen ik zwanger werd van mijn eerste. Bij de positieve test gooide ik gelijk een plens water over m’n pakje sigaretten, om vervolgens ‘s middags beschaamd weer een pakje te kopen. De dag erna ben ik het boek “Stoppen met roken” van Allen Carr gaan lezen en ben 1,5 week later alsnog gestopt.

Nu bijna 7 jaar later ben ik nog steeds gestopt. Het boek heeft gezorgd voor een andere mindset waardoor het mij is gelukt!
– Sharon

3. Alles voor de baby

Sinds ik de test in m’n handen had, ben ik direct gestopt. Naar mijn beleving is het gewoon geen optie om nog een sigaret op te steken als je zwanger bent. Met die gedachte heb ik er ook geen behoefte aan. Alles voor de baby.
– Rumpt

4. Train jezelf

Ik ben gelijk gestopt nadat ik een positieve test had. De beste motivatie is mijn baby. Hoe hardnekkig de verslaving ook is: jij bent altijd sterker. Jouw mindset moet ervan overtuigd zijn dat je dit doet voor iets moois, zodat je straks het beste wat er is in je armen hebt. Die sigaret is het niet waard. Voor, tijdens, en na de zwangerschap niet!

Het is natuurlijk lastig, zeker als je jarenlang hebt gerookt, maar ik probeer me gewoon veel te focussen op mijn zwangerschap en de leuke dingen. Dan ben je ook al wat afgeleid. Train jezelf zodat je steeds sterker wordt voor als je er weer trek in hebt en bijna wilt toegeven.
– Milena89

5. Vraag hulp

Vraag om hulp aan je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Die kan je verder helpen.
– Marjolein

6. Pleisters & coaching

Maak een afspraak bij de huisarts, deze kan je verder helpen. De huisarts kan speciale pleisters voorschrijven. Ook kan je met je huisarts afspraken maken voor een coachgesprek.
– lsb

7. Stichting Ik stop ermee

Stichting ikstopermee hielp mij. Al sinds januari ben ik gestopt. Lachend, zonder moeite! Ik kan ook met gemak bij rokers zitten. Een echte aanrader dus! De cursus kost geld, maar deze kosten heb ik terug gehad van mijn zorgverzekeraar.
– Joan

8. Schrijf een terugval-preventieplan

Probeer voor jezelf eens op papier te zetten wat de voordelen zijn van wel en niet roken. Daarna de nadelen van wel en niet roken. Dan zie je heel snel dat er vrijwel geen voordelen zijn aan wel roken, maar wel veel nadelen. En dat stoppen juist veel voordelen oplevert.

Vervolgens kan je een plan voor jezelf maken. Wat zijn momenten waarop je het liefst rookt? En hoe kan je voorkomen dat je op die momenten een sigaret opsteekt? Wat of wie heb je daarbij nodig als steun? En wat doe je bij lastige situaties? Als je het dan even niet meer weet, kan je je plan erbij pakken en van daaruit verder.

En licht je omgeving goed in: niemand mag jou meer sigaretten geven of in jouw buurt roken. Zo kunnen ze je ondersteunen. Dat doen ze vast met liefde.
– Roosje88

9. Zoek afleiding

Toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, heb ik er nog eentje gerookt en toen ben ik gestopt. Als je denkt aan wat het allemaal kan aanrichten bij je kindje, wat je ongetwijfeld weet, is het zoveel makkelijker.

Ik heb ook trek gehad en momenten gehad dat ik dacht: nu heb ik er echt een nodig! Maar als je dan jezelf afleidt (de gedachte gaat echt snel weg) en denkt aan je kindje, kan je prima zonder! Heel veel succes, je kan het!
– CBK1996

Roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap vermindert de doorstroming van de placenta. Ook groeit je baby minder goed.

Roken tijdens de zwangerschap vergroot het risico op:

Stoppen met roken is dus erg belangrijk. Als je het moeilijk vindt, kan je hulp inschakelen van je huisarts of verloskundige. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat de kans om blijvend te stoppen dan veel groter is.