Zwangere vrouw maakt zich zorgen

Soms lijkt het alsof bij een zwangerschap alleen maar blijdschap hoort. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Misschien maak jij je zorgen. Bijvoorbeeld of je wel een goede vader of moeder zal zijn. Of over de gezondheid van je baby, of over geld. Wat kan je doen als je met zorgen rondloopt tijdens je zwangerschap?

Zorgen tijdens je zwangerschap

Bij een zwangerschap denk je misschien aan mooie babyspullen kopen, een gezonde spanning en een zwangerschapsgloed. Toch beleven veel mensen de zwangerschap op een andere manier. Tussen de 10 en 20 procent van de vrouwen heeft last van depressieve gevoelens tijdens je zwangerschap. En ook je partner kan zich zorgen maken. Je kan bijvoorbeeld met de volgende vragen zitten:

 • Ga ik wel een goede mama of papa zijn?
 • Wat als we te maken krijgen met relatieproblemen?
 • Hoe kunnen we goede ouders zijn terwijl we geen relatie hebben?
 • Kan mijn (mentale) gezondheid het krijgen van een kind wel aan?
 • Steun ik mijn partner genoeg tijdens de zwangerschap en bevalling?
 • Is mijn baby gezond?
 • Is er genoeg woonruimte voor de baby?
 • Wat als we de rekeningen niet kunnen betalen?

Gevolgen van stress tijdens je zwangerschap

Af en toe een beetje stress hebben is normaal en kan geen kwaad. Maar heb je lange tijd stress en merk je dat je hierdoor minder of helemaal niet meer kan genieten? Dan kan de stress negatieve gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld je afweersysteem zwakker maken, waardoor je sneller ziek wordt. En ziek zijn tijdens je zwangerschap kan juist weer voor meer stress zorgen.

Wanneer je lang met zorgen blijft rondlopen, bestaat het risico dat je een depressie ontwikkelt tijdens je zwangerschap. 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen heeft professionele hulp nodig om met depressieve klachten om te gaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je op tijd iets probeert te doen tegen de stress. Zo kan je ervoor zorgen dat de klachten niet erger worden.

Taboe doorbreken

Als je op social media en in tijdschriften kijkt, lijkt het soms alsof een zwangerschap alleen maar rozengeur en maneschijn is. Gelukkig is er wel al aandacht voor alle ongemakken en kwaaltjes die een zwangerschap met zich meebrengt. Maar over andere moeilijke dingen wordt nog weinig gesproken en gedeeld. Denk aan geldproblemen, twijfels over jezelf als ouder of over je relatie. En toch worstelt iedere aanstaande ouder weleens met dit soort twijfels en vragen. Het is belangrijk dat je hier juist wel open over durft te praten.

#eerlijkzwanger

De campagne #eerlijkzwanger wil hierbij helpen. Het doel is dat praten over zorgen en twijfels heel normaal wordt. Verwacht jij een kind en wil je meehelpen aan openheid en eerlijkheid rondom de zwangerschap? Dan moedigt deze campagne je aan om je verhaal te delen met andere (aanstaande) ouders. Dit kan via de website of door #eerlijkzwanger te gebruiken op social media.

Tips tegen stress tijdens je zwangerschap

Verwacht jij een kindje en merk je dat je gestrest bent? De volgende tips kunnen helpen om met de stress om te gaan.

 • Praat erover. Als niemand weet dat je met zorgen rondloopt, kan niemand je helpen. Daarom is het belangrijk om erover te praten, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Neem bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin in vertrouwen of je verloskundige of huisarts.
 • Vergelijk jezelf niet. Wanneer je minder goed in je vel zit, kan het lijken alsof bij anderen alles vanzelf gaat. Toch worstelt iedereen met eigen problemen en twijfels. Probeer jezelf daarom niet met anderen te vergelijken. Wees in plaats daarvan trots op jezelf en op hoe je alles doet.
 • Zet je zorgen op papier. Blijven de zorgen maar door je hoofd spoken en lukt het niet om tot rust te komen? Schrijf je vragen en twijfels dan op. Grote kans dat je zorgen plotseling kleiner lijken als ze op papier staan. Ook kan dit zorgen voor rust in je hoofd.
 • Slaap en beweeg genoeg. Wanneer je je goed uitgerust voelt, kan je beter met stress omgaan. Door te sporten maak je hormonen aan die voor een geluksgevoel kunnen zorgen. Zorg daarom voor genoeg slaap en probeer regelmatig te sporten.
 • Deel je verhaal. Samen staan we sterker. Wanneer je je verhaal deelt, zal je merken dat je niet de enige bent die weleens zorgen heeft. Je kan steun krijgen, maar ook anderen steun geven. Ontdek op eerlijkzwanger.nl of op de Instagram-pagina wat je kan doen.