Cervelaat mag je niet als je zwanger bent

Als je zwanger bent, zijn er een aantal voedingsmiddelen die risico’s kunnen veroorzaken voor je zwangerschap. Het kan dus verstandig zijn om je koelkast goed onder de loep te nemen. Mag je bijvoorbeeld cervelaat eten als je zwanger bent?

Cervelaat tijdens je zwangerschap

Cervelaat is niet helemaal veilig om te eten als je zwanger bent. Het is rauw vlees en kan daarom schadelijke bacteriën of parasieten bevatten. Deze leveren risico’s op voor je zwangerschap en je baby. Als je de cervelaat eerst goed verhit, bijvoorbeeld op een pizza of in een saus, maak je de bacteriën onschadelijk en kan je de droge worst gerust eten.

Listeria bacterie

De listeria bacterie kan voorkomen in rauwe, dierlijke producten. Je kan er een voedselvergiftiging van krijgen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap, zoals een vroeggeboorte of een miskraam. Bij verhitting boven de 70°C gaan de bacteriën dood en kan je het product zonder risico eten.

Toxoplasmose

De parasiet toxoplasma gondii kan voorkomen op rauw vlees. Besmetting met deze parasiet kan leiden tot de infectieziekte toxoplasmose, ook wel bekend als kattenziekte. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je baby, zoals een ontwikkelingsstoornis.

Heb je per ongeluk toch iets gegeten dat schadelijke bacteriën of parasieten kan bevatten? Geen paniek, de kans op besmetting is gelukkig klein. Krijg je griepachtige verschijnselen, neem dan contact op met je verloskundige of de huisarts.

Andere producten waarover je kan twijfelen