Chocola ligt op tafel bij vrouw die zwanger is

Tijdens je zwangerschap let je extra op je voeding. Tegelijkertijd merk je misschien dat je meer trek hebt in ongezonde dingen, zoals chocolade. Is een stukje chocola als je zwanger bent goed of slecht voor je? En hoeveel kan je ervan eten?

Chocola en zwanger

Chocolade kan je tijdens je zwangerschap veilig blijven eten. Er zijn zelfs onderzoeken die positieve invloeden van chocolade tijdens de zwangerschap laten zien. Wel is het verstandig om niet heel veel chocola te eten als je zwanger bent. Er zit namelijk cafeïne in. In grote hoeveelheden kan deze stof negatieve gevolgen hebben tijdens je zwangerschap. Ook bevat chocola veel suiker en vet.


Hét e-book over voeding tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger? Dan is gezond eten extra belangrijk. Wat kan je beter niet eten? En hoe zorg je dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? Je leest het allemaal in ons e-book.

Bekijk hier

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof die vooral in koffie en thee zit. Je kan er meer energie en een betere concentratie door krijgen. Maar als je er veel van binnenkrijgt, kan deze stof je rusteloos maken en hoofdpijn geven. Ook kan cafeïne ervoor zorgen dat je moeite krijgt met slapen.

Tijdens je zwangerschap kan cafeïne ook negatieve gevolgen hebben voor je baby. Wanneer je te veel van deze stof binnenkrijgt, kan dit de groei van het embryo tegenhouden. Dit kan leiden tot een te laag geboortegewicht. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een teveel aan cafeïne het risico op een miskraam of vroeggeboorte vergroot.

Hoeveel chocola als je zwanger bent?

Artsen adviseren zwangere vrouwen om niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. In onderstaande tabel zie je hoeveel cafeïne in chocolade zit. Zoals de tabel laat zien, moet je behoorlijk wat chocolade eten om te veel cafeïne binnen te krijgen. Eet je regelmatig wat chocola als je zwanger bent? Dan kan dit geen kwaad voor je ongeboren kindje.

Soort chocolade Cafeïne per blokje van 7 gram Cafeïne per reep van 100 gram
Pure chocola 3 mg 43 mg
Melk chocola 1,4 mg 20 mg
Witte chocola 0 mg 0 mg
Hoeveelheid cafeïne in chocola

Het advies is om niet meer dan 30 gram chocolade per dag te eten. De kans is namelijk groot dat je ook cafeïne binnenkrijgt door andere voedingsmiddelen. Denk aan koffie, thee of cola. Deze bronnen van cafeïne moet je ook meerekenen bij de hoeveelheid die je elke dag binnenkrijgt.

Daarnaast bevat chocola veel suikers en vetten. Af en toe genieten van een stukje chocola als je zwanger bent kan best. Maar voor de gezondheid van jou en je kindje is het belangrijk dat je afwisselend en gezond eet. Wil je niet te veel aankomen tijdens je zwangerschap? Probeer dan niet al te vaak toe te geven aan je chocolade-cravings.

Is chocola als je zwanger bent goed voor je?

Chocola is niet alleen lekker, maar heeft mogelijk ook een positieve invloed op je gezondheid. In chocolade zitten namelijk ook gezonde stoffen. Denk aan endorfine, een natuurlijke pijnstiller. Of dopamine, een stofje dat je blij maakt. Flavanol is goed voor je geheugen. Ook zit er magnesium, ijzer en antioxidanten in. Dit zijn stoffen die je ook in multivitamine-pillen vindt.

Sommige onderzoeken laten aanwijzingen zien dat chocolade tijdens je zwangerschap hierdoor goed voor je kan zijn. Door deze stoffen zou bijvoorbeeld de kans op een hoge bloeddruk kleiner zijn. Er zijn daarnaast onderzoeken waaruit mogelijk blijkt dat chocola de kans op zwangerschapsvergiftiging verlaagt.

Deze onderzoeken zijn niet allemaal even sterk. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om dit met zekerheid te kunnen zeggen. Chocolade tijdens je zwangerschap lijkt een positieve invloed te kunnen hebben. Maar om dit te bewijzen, is meer onderzoek nodig.

Puur, melk of wit?

Heb je inmiddels zin gekregen in een stuk chocola? Dan vraag je je misschien af of je het beste je tanden in pure, witte of melkchocolade kan zetten.

Wanneer je voordeel wil hebben van de gezonde stoffen in chocola, is pure chocolade de beste keuze. Hierin zitten de meeste stoffen die een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Wel bevat pure chocolade de meeste cafeïne. Wanneer je van deze soort chocolade geniet, kan je er daarom beter niet te veel koffie of thee met cafeïne bij drinken.

Andere zoetigheden waar je misschien over twijfelt: