Zwangere vrouw denk na over zorgverzekering

Als je zwanger bent, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten. Een deel hiervan wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor sommige kosten kan het slim zijn om je voor 2020 aanvullend te verzekeren.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet een ‘beste’ zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 5% korting op je basispakket. Het aanvullende pakket Aanvullend ZorgZeker 2 heeft een uitstekende vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een zeer scherpe premie en met 15% korting. De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je normaal gesproken terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
VGZ Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€357,84)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
6 uur nazorg moeder en pasgeborene (onder voorwaarden)
9 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders. Voor €8 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Basisverzekering en zwanger in 2020

Je bent wettelijk verplicht om een basispakket van je zorgverzekering te hebben. Veel kosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit je basisverzekering. Voor een aantal kosten moet je nog een eigen risico of eigen bijdrage betalen. Een aanvullende verzekering kan deze kosten vergoeden.

Onderstaande tabel toont een overzicht welke kosten je basisverzekering in 2020 vergoedt en waarvoor je je aanvullend kan verzekeren tijdens en na je zwangerschap.

Vergoeding basisverzekering en aanvullende verzekering zwanger 2020

Ontvang onze gratis Zorg Update 2020

Meld je aan voor onze gratis Zorg Update. Je ontvang dan in december alle informatie die je nodig hebt voor het kiezen van een zorgverzekering als je zwanger bent.

Vul een emailadres in
Vul een geldig emailadres in

Bedankt voor je aanmelding


Sommige zorgkosten worden altijd door je zorgverzekering betaald. Andere zorgkosten vallen onder je eigen risico of eigen bijdrage.

Wat is het eigen risico?

Een deel van de zorgkosten valt onder je eigen risico. Jaarlijks betaal je de eerste €385 (2020) aan kosten zelf. Wanneer het bedrag boven de €385 uitkomt, vergoedt je zorgverzekeraar deze kosten.

Je kan ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen in ruil voor een korting op je premie. Omdat de kans groot is dat je rondom je zwangerschap meer zorg nodig hebt, is het raadzaam om je eigen risico niet te verhogen.

 • Gynaecologische hulp (met uitzondering van verloskundige verrichtingen)
 • Bloedonderzoeken
 • NIPT-test, vruchtwaterpunctie en vlokkentest
 • Vervoer per ambulance naar het ziekenhuis
 • Medische nazorg na de bevalling
 • Geneesmiddelen

Wat is de eigen bijdrage

Voor sommige behandelingen moet je een deel van de kosten zelf betalen. Dit heet de ‘eigen bijdrage’. Dit moet bijvoorbeeld bij kraamzorg, een poliklinische bevalling zonder medische indicatie en prenatale testen zonder medische noodzaak. Voor je eigen bijdrage kan je je aanvullend verzekeren.

Vergoeding basisverzekering 2020

De volgende zorgkosten rond je zwangerschap worden in 2020 door de basisverzekering vergoed.

Verloskundige hulp

De begeleiding van je verloskundige wordt door je basisverzekering vergoed. Verloskundige hulp bestaat onder andere uit de afspraken bij je verloskundige of gynaecoloog tijdens je zwangerschap. Ook de kosten van je verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling vallen hieronder.

Echo’s tijdens je zwangerschap

Alle prenatale echo’s worden vergoed door je basisverzekering als ze zijn aangevraagd door je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Dit zijn onder andere de termijnecho en de 20-wekenecho. Vanaf het eind van 2020 wordt de 13-wekenecho ook vergoed. Daarnaast worden de kosten voor een vitaliteitsecho gedekt als daar een medische indicatie voor is.

Prenatale testen

Met een prenatale test kan het risico op een chromosoomafwijking worden vastgesteld. Als je hiervoor een medische indicatie hebt, worden de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) en combinatietest volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

Zonder medische indicatie kan je de NIPT en/of combinatietest ook laten doen. Dit valt onder een subsidieregeling van de overheid. Deze vergoedt een deel van de kosten voor deze prenatale testen. Je betaalt in 2020 een eigen bijdrage van €175 voor de NIPT en €176,96 voor de combinatietest. Bij een meerling betaal je voor je eerste kind €176,96 en voor ieder extra kind €106,90.

Vervolgonderzoek
Als uit de NIPT of combinatietest blijkt dat er een verhoogd risico is op een chromosoomafwijking, dan kom je in aanmerking voor een vervolgonderzoek. De basisverzekering vergoedt in 2020 de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en het Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Bij deze vervolgtesten betaal je nog wel het eigen risico. Het GUO is hierop een uitzondering. Voor dit onderzoek betaal je geen eigen risico.

Huisartskosten

Als je zwanger bent, bezoek je de huisarts mogelijk wat vaker. Onder andere omdat je last kan hebben van verschillende zwangerschapskwaaltjes of omdat je extra zorg nodig hebt. Deze behandelingen en de consulten bij je huisarts worden vergoed door je basisverzekering.

Zwangerschapsincontinentie

Als je door de zwangerschap last hebt van urineverlies, worden de eerste negen behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed uit je basisverzekering. Het eigen risico betaal je nog wel.

Bevalling

De kosten voor een thuisbevalling en ziekenhuisbevalling met medische noodzaak worden geheel vergoed binnen het basispakket van je zorgverzekering. Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum geldt een eigen bijdrage van €357,84 (2020). Voor een bevalling zonder medische noodzaak in een ziekenhuis, betaal je ook een eigen bijdrage. Dit bedrag verschilt per ziekenhuis. Hiervan wordt in 2020 een bedrag van €219 vergoed. Je maximale eigen bijdrage is in dit geval €415,66.

Je basisverzekering vergoedt maximaal €127,50 per dag aan ziekenhuiskosten als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische indicatie. De kosten die boven de €127,50 vallen, betaal je ook zelf.

Kraamzorg

Het aantal uur kraamzorg waar jij recht op hebt, wordt vergoed door de basisverzekering. In 2020 betaal je een eigen bijdrage van €4,50 per uur. Je kan deze eigen bijdrage (deels) aanvullend verzekeren.

Beval je zonder medische indicatie in het ziekenhuis en ontvang je daar kraamzorg? Dan betaal je €35 per dag voor deze kraamzorg.

Miskraam

Als je onverhoopt een miskraam krijgt, wordt de zorg rondom de miskraam en het herstel volledig vergoed door je basisverzekering.

Aanvullende verzekering en zwanger in 2020

Als je zwanger bent, is de kans groot dat je extra zorgkosten maakt. Je kan daar aanvullend voor verzekeren. Niet iedere aanvullende zorgverzekering dekt dezelfde kosten. Het is handig om hier rekening mee te houden bij je keuze voor een aanvullende zorgverzekering. Je kan letten op de volgende dekkingen:

Kraamzorg

Voor kraamzorg geldt in 2020 een eigen bijdrage van €4,50 per uur. Je kan deze kosten deels of geheel laten dekken, afhankelijk van de soort aanvullende zorgverzekering.

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

De eigen bedrage voor een bevalling zonder medische noodzaak in een geboortecentrum is in 2019 €357,84. De kosten voor een bevalling zonder medische noodzaak verschillen per ziekenhuis. Je krijgt hiervan €219 vergoed en betaalt maximaal een eigen bijdrage van €415,66 (2020). Informeer bij je zorgverzekeraar voor de prijsafspraken die zij met ziekenhuizen hebben gemaakt. Een aanvullende verzekering kan de kosten van deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Kraampakket

Het kraampakket is nodig tijdens een thuisbevalling en bij de verzorging na de bevalling. Ook bij een ziekenhuisbevalling is het handig om een kraampakket in huis te hebben. Je weet immers nooit wanneer je kindje zich aandient. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen wordt het kraampakket vergoed en stuurt je zorgverzekeraar deze gratis op.

Combinatietest

De combinatietest wordt in 2020 alleen vanuit de basisverzekering vergoed bij een medische indicatie. Het is mogelijk om de kosten aanvullend te verzekeren wanneer je geen medische indicatie hebt.

Fysiotherapie

In de basisverzekering is fysiotherapie voor volwassenen alleen gedekt wanneer je last hebt van zwangerschapsincontinentie. Tijdens je zwangerschap kan je extra fysiotherapie nodig hebben, bijvoorbeeld bij bekkeninstabiliteit. Met een aanvullende verzekering kan je de kosten van fysiotherapie vergoed krijgen.

Zwangerschapscursussen

Verschillende aanvullende verzekeringen vergoeden de kosten voor een zwangerschapscursus helemaal of deels. Denk aan zwangerschapsyoga, zwangerschapsgymnastiek en een doula. Als je van plan bent om een cursus te volgen, is het handig om hier rekening mee te houden bij je keuze voor een zorgverzekering.

Lactatiedeskundige zorg

Als je een borstvoedingscursus wil volgen, zitten hier kosten aan vast. Ook is het mogelijk dat je hulp nodig hebt van een lactatiekundige. Je kan deze kosten gedeeltelijk of volledig aanvullend verzekeren. Enkele aanvullende pakketten vergoeden ook (deels) de huur of aanschaf van een borstkolf.

TENS-apparaat

TENS is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, die je zowel een thuisbevalling als bij een ziekenhuisbevalling kan gebruiken. Hiervoor heb je een TENS-apparaat nodig. Je kan de huur of aankoop hiervan gedeeltelijk of volledig aanvullend verzekeren.

Babymassage

Een babymassage kan ontspannend zijn voor je baby. Enkele zorgverzekeraars vergoeden een cursus babymassage.

Speciale aanvullende zorgverzekeringen voor zwangeren

Veel zorgverzekeraars bieden speciale aanvullende zorgverzekeringen aan die gericht zijn op zwangere vrouwen of jonge gezinnen. In deze pakketten zitten vaak veel van bovenstaande dekkingen. Blijf wel altijd kritisch. Het verschil in dekking en premie tussen de pakketten en verzekeraars kan groot zijn.

Budget-, natura- en restitutiepolis

Heb je een budget- of naturapolis? Bekijk dan goed met welke zorgverleners je zorgverzekeraar afspraken heeft. Als het ziekenhuis waar je wil bevallen geen afspraken met je zorgverzekeraar heeft, bestaat de kans dat niet alles wordt vergoed.

Heb je een restitutiepolis? Dan heb je een volledig vrije zorgkeuze.

Wanneer overstappen van zorgverzekering

Als je van zorgverzekering wilt veranderen omdat je zwanger bent, is het handig om dit in december te doen. De meeste zorgverzekeraars maken in oktober of november de premies en voorwaarden voor het volgende jaar bekend. Je hebt dan voldoende tijd om je in de verschillen te verdiepen en de verzekeraars goed te vergelijken. Je zorgverzekering loopt gelijk met het kalenderjaar. Hij gaat dus in op 1 januari 2020 en loopt tot en met 31 december 2020. Daarom is het handig om voor 1 januari over te stappen.

Als je voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering sluit, zal je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering opzeggen. Toch kan je nog tot 1 februari 2020 overstappen op een andere zorgverzekering. Je moet je huidige zorgverzekering dan wel voor januari 2020 opzeggen.

Tips voor je zorgverzekering als je zwanger bent

De volgende tips kunnen je helpen bij je keuze voor een zorgverzekering.

 • Vergelijk zorgverzekeringen. Vergelijk verschillende zorgverzekeringen als je zwanger bent. Dit kan per jaar honderden euro’s schelen. Vergelijken kan bijvoorbeeld bij Independer.
 • Houd rekening met je eigen wensen. Houd bij het kiezen van een zorgverzekering rekening met je eigen wensen. Weet je bijvoorbeeld al dat je een zwangerschapscursus wil volgen of in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak? Dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te kiezen die dit (deels) vergoedt.
 • Andere zorgverzekering dan partner. Je partner hoeft niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten als jij. Zo kan je partner alleen een basisverzekering nemen, maar kan jij ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren met zoveel mogelijk dekkingen rondom de zwangerschap.
 • Zorgverzekering baby. Je moet je baby na de geboorte binnen vier maanden aanmelden bij je zorgverzekeraar. Lees meer over zorgverzekering en baby.

Veelgestelde vragen over je zorgverzekering

De meeste kosten worden vergoed door je zorgverzekeraar binnen het basispakket. Vaak betaal je hiervoor ook geen eigen risico. Toch zijn er een paar grote kostenposten waarvoor het loont om je verzekering goed uit te zoeken. Lees meer onder ‘Basisverzekering en zwanger‘.

Wanneer je thuis bevalt, of in het ziekenhuis met een medische indicatie bevalt, wordt de bevalling geheel vergoed door je zorgverzekeraar.

Wanneer je ervoor kiest in een geboortehuis over ziekenhuis te bevallen, zul je hiervoor een deel zelf moeten betalen. Ook kunnen hierbij aanvullende kosten (bijvoorbeeld pijnstilling, kraamzorg) hoger uitvallen.

Deze mogelijke kosten kun je (deels) aanvullend verzekeren:

 • Eigen bijdrage poliklinische bevalling zonder indicatie
 • Prenatale testen zonder indicatie
 • Lactatiekundige
 • TENS-apparaat
 • Fysiotherapie

Kijk voor een uitgebreide lijst en dingen waar je rekening mee moet houden in de tabel ‘Aanvullende verzekering’.

Veel kosten worden binnen het basispakket van je zorgverzekeraar vergoed:

 • Verloskundige hulp
 • Noodzakelijke echo’s
 • Thuisbevalling
 • Ziekenhuisbevalling met indicatie
 • Huisartskosten

Lees meer over de exacte regels, eigen bijdrage en voorwaarden onder ‘Basisverzekering en zwanger’